Beeld: John van Helvert

EZK in Beeld: Aardgas in Nederland

Beste relatie,

Het nieuwe E-zine van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is uit. Dit keer een nummer over: Aardgas in Nederland

Waarom winnen we eigenlijk nog gas in Nederland? De gaskraan in Groningen gaat dicht, maar hoe zit het met de kleine velden? Wat wordt de vervanger van aardgas en hoe pakken we dat aan? Allemaal logische vragen waar wij in dit E-zine antwoord op geven. In het E-zine komen drie verschillende partijen aan het woord die ieder op hun eigen manier met het thema aardgas te maken hebben en de transitie naar nieuwe energiebronnen.

Wij hopen dat je met plezier dit digitale magazine leest. Voor vragen of reactie kunt u contact opnemen met de Directie Communicatie.

Directie Communicatie
Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

‘Bij nieuwe winningsprojecten zetten we heel erg in op participatie’

Het winnen van aardgas in Nederland wordt steeds minder. In 2022 gaat de gaskraan in Groningen dicht. Toch kunnen we nog niet helemaal zonder gas, zij het uit kleine velden én in duurzame vormen. Esther Pijs, directeur Warmte en Ondergrond bij het ministerie van EZK, vertelt.

https://magazines.rijksoverheid.nl/ezk/ezkinbeeld/2020/19/1-interview-met-esther-pijs

Beeld: ©Ministerie van EZK / Olivier Middendorp

‘Werken aan de toekomst is leuk, maar de onzekerheden zijn gigantisch’

René Schutte is programmamanager waterstof bij Gasunie en begeleidt met HyWay 27, een onderzoek in opdracht van het kabinet, de inzet van het aardgastransportnet voor transport van waterstof. Wat houdt dat onderzoek precies in? Hoe wordt het aangepakt? En wat is de grootste uitdaging? René geeft antwoord.

https://magazines.rijksoverheid.nl/ezk/ezkinbeeld/2020/19/2-interview-met-rene-schutte

Beeld: ©Stentor / Stentor

‘We zitten hier qua bodem heel goed, dat geeft vertrouwen’

De komende jaren gaat het kabinet samen met gemeenten ongeveer honderd bestaande wijken aardgasvrij maken. Eén daarvan is Klapwijk. Rindert Groeneveld, programmaregisseur energietransitie in de betreffende gemeente Pijnacker-Nootdorp, over het hoe en waarom.

https://magazines.rijksoverheid.nl/ezk/ezkinbeeld/2020/19/3-interview-met-rindert-groeneveld

Beeld: ©Ministerie van EZK / Olivier Middendorp

Energie van de Toekomst: Energie-infrastructuur

Nederland werkt aan een toekomst met duurzame energie. Samen met bedrijven en netbeheerders willen we een gunstig en groen investeringsklimaat in Nederland creëren. Voor nu, en voor in de toekomst. Zo zorgen we voor de infrastructuur in Nederland. Bekijk via onderstaande link de video in het E-zine. 

https://magazines.rijksoverheid.nl/ezk/ezkinbeeld/2020/19/beeldverslag

Beeld: ©Ministerie van EZK / Ministerie van EZK