Beeld: ©Edwin Walvisch

Nieuwsbrief Inburgering nr 29

Succesvolle Ketenconferentie inburgering

Het verhaal van inburgeraars nagespeeld door acteurs, een Community of Practice, spoken word, ketenwaarden: er kwam heel wat aan bod tijdens de ‘Ketenconferentie inburgering; Samen sterk voor de inburgeraar’ op 21 november in het Muntgebouw in Utrecht.

De overgrote meerderheid van de deelnemers zei graag terug te komen bij een volgende editie, samen met collega’s. Een uitgebreid verslag vindt u in het online magazine.

Beeld: ©Henriëtte Guest / Henriëtte Guest

Monitor KIS

Gemeenten zijn voortvarend aan de slag gegaan met de Wet inburgering 2021.

Toch is er nog veel werk aan de winkel om de ambities van het nieuwe stelsel waar te kunnen maken. Dit blijkt uit de  jaarlijkse monitor van Kenniscentrum Inclusief Samenleven (KIS).

In de praktijk: Minister op bezoek bij gemeente Arnhem

Minister Karien van Gennip van SZW ging uitgebreid in gesprek met inburgeraars tijdens haar werkbezoek aan de gemeente Arnhem op 7 november 2022. Een combinatie van taalles en werken is de beste manier om verder te komen in de samenleving, zeiden verschillende inburgeringsplichtigen.

De gemeente Arnhem had de minister uitgenodigd om te laten zien hoe zij uitvoering geven aan de nieuwe inburgeringswet. De bewindsvrouw kon bij binnenkomst meteen aanschuiven bij de filmeducatie die inburgeringsplichtigen kregen. Aan de hand van filmpjes leren ze de taal en over de gebruiken in de Nederlandse samenleving.

De organisatie New Bees organiseert in opdracht van de gemeente participatieactiviteiten voor inburgeringsplichtigen. Door samenwerking met taalaanbieder NLtraining sluiten taalles en participatieactiviteiten goed op elkaar aan, vertelde Bastiaan Kuijt, coördinator bij New Bees. Ze hebben verschillende oud-vluchtelingen in dienst die de inburgeringsplichtigen begeleiden. “Wij zijn niet alleen een tolk voor de taal, maar ook voor de cultuur”, zei coach Ali Majeed.

Wijksafari's
De activiteiten voor de nieuwkomers zijn heel divers, van wijksafari’s tot leerwerktrajecten bij lokale ondernemers. Kuijt vertelde: “Het is belangrijk om voorzichtig te beginnen met inburgeraars en stap voor stap dingen op te bouwen. Ze hebben vaak veel meegemaakt en zijn van azc naar azc gegaan voordat ze hier kwamen.”

Tijdens de filmeducatie, eveneens georganiseerd door New Bees, kregen de inburgeraars verschillende vragen aan de hand van filmpjes, waaronder de vraag wat ze wilden worden. De antwoorden liepen uiteen van fietsenmaker tot chef-kok. Maar in Nederland is het niet zo makkelijk, zei een van de deelnemers. “In Syrië mag je van alles doen, hier heb je overal een diploma voor nodig.”

Vlotte doorstroom
De minister zei het heel nuttig te vinden om de ervaringen van de inburgeraars te horen en te zien hoe Arnhem invulling geeft aan het nieuwe inburgeringsstelsel. Ook was ze blij te horen dat in Arnhem de doorstroom van nieuwkomers van azc naar de gemeente goed gaat. Arnhem voert al langer het beleid dat meer dan 50 procent van de sociale huurwoningen naar kwetsbare groepen gaat, waaronder statushouders. En binnen de gemeente is daar ook geen discussie over, benadrukte Paul Smeulders, wethouder Financiën, Wonen en Vluchtelingen van de gemeente Arnhem.

Aan het eind van het bezoek nam de minister samen met Paul Smeulders een kijkje in de keuken bij oud-inburgeraar Seta Melkonian, alvorens aan tafel plaats te nemen om te genieten van haar kookkunsten.

Arnhem werkbezoek
Beeld: ©Gemeente Arnhem / Gemeente Arnhem

Inburgeringspodcast Divosa

De laatste aflevering van de Inburgeringspodcast van Divosa staat online. Onderwerp is  interculturele communicatie en cultuursensitief handelen.

Hoe kun je zo goed mogelijk communiceren met nieuwkomers, met respect voor hun achtergrond én met oog voor hun nieuwe thuisland? En wat is dat nou precies: interculturele communicatie? Enkele specialisten geven inzicht. Alle afleveringen van de Inburgeringspodacst zijn te beluisteren op Spotify.

Integratiedebat in Tweede Kamer

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid sprak 21 november 2022 met de vaste Kamercommissie voor SZW over integratie en sociale samenhang. Het thema statushouders en participatie kwam veelvuldig aan de orde.

De minister deed de toezegging te kijken naar zogeheten startbanen voor statushouders na huisvesting in gemeenten. De Kamer had verzocht te onderzoeken hoe de arbeidsparticipatie van statushouders kan worden bevorderd door het breder inzetten van jobcoaches en lokale banenmarkten voor statushouders. De bewindsvrouw gaat hierover in gesprek met onder andere gemeenten.

Het debat is terug te kijken op Debat Gemist van de Tweede Kamer. Op de site van de Tweede Kamer staat ook een verslag van het debat Integratie en maatschappelijke samenhang.