Nieuwsbrief Jaarverslaggeving Onderwijs

Voor vragen over onderstaande onderwerpen, indien anders staat aangegeven, kunt u een e-mail sturen aan: jaarverslaggeving@minocw.nl .

De Verantwoordingsronde 2021 - Digitaal

Medio volgende week zal het team verantwoording een aantal presentaties voor de Verantwoordingsronde 2021 digitaal opnemen en aanbieden. Het betreft geen livestream vanwege het aantal verschillende onderwerpen. We nemen de presentaties van tevoren op en zullen deze vervolgens aanbieden via een link die tot en met januari 2022 toegankelijk is. U kunt de presentaties dus op uw eigen moment bekijken. Inhoudelijke vragen en opmerkingen kunt u via dienstpostbus.verantwoordingsronde@minocw.nl kenbaar maken.

Er zal informatie worden gegeven over relevante onderwerpen en recente ontwikkelingen zoals; de financiële positie van het onderwijs, voorziening groot onderhoud, digital assurance, pilot compact bestuursverslag, bovenmatige reserves, het EU reglement en andere actualiteiten.

Via deze nieuwsbrief en de maillijst zullen we in de loop van volgende week de link en nodige informatie delen.

Winnaars Bestuursbokaal 2021

Op donderdag 25 november 2021 vond de 15de uitreiking van de Bestuursbokaal 2021 voor het beste bestuursverslag plaats, georganiseerd door de Branchevereniging voor Onderwijsbedrijfsvoering (BRAVO).

In de categorie PO kwam Stichting ‘Ieder kind telt’ te Nijverdal (foto links) als winnaar uit de bus. In de categorie VO trok het COG te Ede (foto rechts) aan het langste eind.

Ook dit jaar kon de uitreiking van de BRAVO Bestuursbokaal vanwege de landelijk oplopende coronabesmettingen niet fysiek plaatsvinden en hebben Bart Vogels, juryvoorzitter, en Bas Groenendijk, voorzitter van de BRAVO, de winnaars persoonlijk bezocht en op een feestelijke manier de Bestuursbokaal overhandigd.

De jury is van mening dat St. ‘Ieder kind telt’ ‘een zeer helder verslag heeft gepubliceerd qua doelen en realisatie: er werd zeer transparant verantwoording afgelegd, waarbij alle maatschappelijke thema’s werden geraakt’. De jury benoemde het opnemen van de enquête van het afstandsonderwijs, inclusief analyse en conclusie in het Bestuursverslag van COG als ‘briljant, er was aandacht voor de impact van de pandemie’.

Voor inspiratie van een goed bestuursverslag verwijzen wij u naar de jaarverslagen van St. ‘Ieder kind telt’ en COG.

Onafhankelijke jury

Bij de beoordeling van de inzendingen keek de jury naar de volgende focusgebieden: intern toezicht, bestuur & bestuurder, ouders, leerling & docent en de brug naar de toekomstige (financiële) ontwikkelingen. De jury bestond uit een onafhankelijk team, bestaande uit juryvoorzitter Bart Vogels (Wijs Accountants), Paul Huisman (VO-raad), Fenna van Berkel (PO-raad), Marian de Regt (VTOI Onderwijs en Kinderopvang) en Kees Blokland (Ouders van Waarde).

BRAVO st. ieder kind telt en cog
Beeld: ©BRAVO