Vervolgadvies Donner-Berx
Vlak voor het Kerstreces heeft staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) het nadere advies van de Vlaams-Nederlandse bestuurlijke werkgroep grensbelemmeringen over de governance van de grensoverschrijdende samenwerking naar de Tweede Kamer toegezonden. Dit nadere advies markeert het einde van de werkzaamheden van de bestuurlijke werkgroep.
De bestuurlijke werkgroep betoogt dat de aanpak van grensbelemmeringen niet alleen van belang is voor de ontwikkeling van de regio’s aan de grens, maar voor heel Nederland. Het gaat daarbij om grensoverschrijdende initiatieven met betrekking tot onder meer zorg, leefbaarheid en voorzieningen, stikstof, PFAS, bereikbaarheid, grensarbeid en economische ontwikkeling. Dat maakt intensieve samenwerking tussen centrale en regionale overheden aan beide kanten van de grens van groot belang. Het nadere advies richt zich daarom op zowel de regeringen als de regionale overheden in beide landen.
De werkgroep adviseert een sterkere governance voor de grensoverschrijdende samenwerking zodat de regionaal aan te pakken grensbelemmeringen daadkrachtiger en evenwichtiger geselecteerd worden. Voorgesteld wordt dat centrale overheden op basis van deze selectie op het hoogste politieke niveau besluiten nemen over de aanpak van deze grensbelemmeringen. De werkgroep adviseert verder een goede voortgangsbewaking, een kader om besluiten te nemen en een betere ontsluiting van bestaande kennis en expertise. Tussen de regio en de centrale overheden in Nederland en Vlaanderen en (afhankelijk van het onderwerp) ook de federale overheid in België, adviseert de werkgroep een bestuurlijk schakelmechanisme in te richten om de koppeling vanuit de regio naar de vakdepartementen goed te kunnen leggen en de voortgang van de aanpak van de geselecteerde grensbelemmeringen te bewaken. De werkgroep adviseert daarbij een professioneel secretariaat in te richten dat als spil moet functioneren binnen de bestuurlijke organisatie van grensoverschrijdende samenwerking.
De bestuurlijke werkgroep richtte zich op de Vlaams-Nederlandse grensregio’s. Elementen uit het nadere advies kunnen echter ook behulpzaam zijn voor de grensoverschrijdende samenwerking van Nederland met Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Dit zal in nauw overleg met het betrokken openbaar bestuur in die grensregio’s moeten worden bepaald.
Eventuele besluitvorming naar aanleiding van dit nadere advies zal onderwerp van gezamenlijk overleg met de regio en de buurlanden zijn. Het is aan het nieuwe kabinet om in dat gezamenlijke overleg te treden en eventuele besluiten te nemen.
Het volledige advies en de aanbiedingsbrief kunt u hier lezen.