Nieuwsbrief Nationale Bijenstrategie 2020 editie 4

Benieuwd wat er in Nederland gebeurt om de bijensterfte en daling van andere bestuivers te stoppen? Lees dan de nieuwsbrief van de Nationale Bijenstrategie. Kom erachter aan welke bij-vriendelijke projecten de meer dan 80 partners werken.

’Het boerenerf: The Place to Bee!’

Het boerenerf is vaak een vergeten plek, maar je kunt hier heel veel betekenen voor de wilde bij. Partner van de Nationale Bijenstrategie, de Landbouw en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), wil samen met boeren en tuinders de bijvriendelijke omgeving versterken. Zo ontstond het project ’Het boerenerf, the Place to Bee!’ Samen met 12 enthousiaste ambassadeurs inspireren ze andere boeren en tuinders om hun erf bijvriendelijk(er) te maken. Er is al veel gebeurd. Reden voor ons om in gesprek te gaan met projectleider Saskia Scheer van LTO Noord.

Lees verder voor het hele interview.

2 dames wijzen naar bloemen op het boerenerf
Beeld: ©Fotograaf Ulco Wesselink- Nieuwe Oogst / Fotograaf Ulco Wesselink- Nieuwe Oogst

Overzicht bijeninitiatieven online met filterfunctie!

Zoek je een overzicht van verschillende bijeninitiatieven? Bijvoorbeeld per provincie, type initiatief of per terrein? Op onze webpagina bij bestuivers.nl vind je nu een filterfunctie voor de Bijeninitiatieven. Bekijk wat jij wilt weten en maak een handig overzicht.

Meer lezen over overzicht bijeninitatieven online.

Oranje vergrootglas boven grijze bestanden
Beeld: Pixabay

Utrecht bekroond tot bijvriendelijkste gemeente 2020

Gemeente Utrecht is de bijvriendelijkste gemeente van Nederland. De jury van Nederland Zoemt maakte dit bekend. Wethouder Lot van Hooijdonk nam op 7 november de prijs in ontvangst. De gemeente zet zich speciaal in voor een veilig thuis met veel voedsel voor wilde bijen. De jury is erg te spreken over de totale aanpak van de gemeente Utrecht. Dat die aanpak succesvol is, blijkt in de praktijk: meer dan 100 wilde bijensoorten zoemen al rond in de stad!

Lees meer over de aanpak.

Logo Nederland Zoemt
Beeld: ©Nederland Zoemt

We zoeken nog ambassadeurs!

We hebben al leuke reacties mogen ontvangen op onze oproep voor ambassadeurs. Maar er is goed nieuws: jij kunt je nog aanmelden met jouw initiatief! We leggen graag uit wat het werk van een ambassadeur inhoudt.

Meer weten over het ambassadeurschap?

Logo van de Nationale Bijenstrategie

Partner in beeld: het Media Park krioelt

De Nederlandse Bijenhoudersvereniging interviewde haar ambassadeur voor biodiversiteit, Ben Bus, en Bart Heller, wethouder Natuur en Groen van de gemeente Hilversum. Beiden vertellen over initiatieven voor meer biodiversiteit in de gemeente.

Zo werd Ben’s motie ‘Red de bij’ aangenomen in de gemeenteraad. Daarnaast ondertekende de gemeente hierdoor ook de Nationale Bijenstrategie voor een actief beleid voor meer biodiversiteit. Dit zorgde voor ander maaibeleid op een aantal plekken. Ook pitchte Ben een plan om de biodiversiteit te vergroten op het Media Park. Hij kreeg hiervoor geld van het Stadsfonds Hilversum.

Lees verder en download het hele interview.

Wethouder Bas Heller en ambassadeur biodiversiteit Ben Bus op het Media Park voor de bijenstand
Beeld: ©Fotograaf Richard de Bruijn in Bijenhouden 2020-6 / Fotograaf Richard de Bruijn in Bijenhouden 2020-6

Terugkijken: wat is het geheim van de Nationale Bijenstrategie?

Op 23 november waren we te gast op het innovatiecongres van de Rijksoverheid: INNOvember. Naast onze aanpak stond het gebruik van data centraal. Hoe kunnen we data gebruiken om onze doelen te behalen? Sonne Copijn (Beefoundation) en Marten Schoonman (Naturalis, Stichting Beep) vertelden meer over hun ervaring met de Datahackathon Big Data for Bees en over hoe zij data gebruiken in hun projecten.

Lees meer over de inzet van data.

Scherm uit de uitzending met subdoelen Bijenstrategie en inzet initiatieven
Beeld: Video INNOvember 2020

Nieuwtjes gezocht!

In onze nieuwsbrief Nationale Bijenstrategie delen we graag nieuws van onze partners. Een aantal partners wist ons al te vinden en we gaan ook zelf actief op zoek. Maar er kan altijd meer nieuws bij en daarom horen we graag van jullie!

Lees hier hoe je kunt bijdragen.

Wit poppetje met onder zijn arm roze letters met news
Beeld: Pixabay