Nieuwsbrief Nationale Bijenstrategie 2020 editie 1

Benieuwd wat er in Nederland gebeurt om de bijensterfte en daling van andere bestuivers te stoppen? Lees dan de nieuwsbrief van de Nationale Bijenstrategie. Kom erachter aan welke bij-vriendelijke projecten de meer dan 80 partners werken.

Suiker Unie neemt deel aan uniek onderzoek rond strokenteelt in West-Brabant voor o.a. hogere biodiversiteit

In West-Brabant is een uniek zevenjarig project gestart dat de praktische haalbaarheid van ecologische, evenwichtige landbouw te onderzoekt. Het project heet Natuurakker en omvat 12 hectare land, waarvan een groot gedeelte bloemstroken zijn. De akker moet zorgen voor onder meer een rijke biodiversiteit, hoge bodemvruchtbaarheid en (economisch) duurzame voedselproductie. Partner Suiker Unie neemt deel aan het project, samen met o.a. Aviko, CZAV en Sensus. Initiatiefnemer is de HAS Hogeschool ’s-Hertogenbosch.

Laatste maand statiegeldactie bij de Lidl

Supermarkt Lidl komt ook dit jaar weer in actie voor de wilde bij.  Juni is de laatste maand waarin je nog je statiegeld kunt doneren aan Nederland Zoemt. Met de opbrengst van drie maanden statiegelddonaties worden er bijvriendelijke bloembollen uitgedeeld in basisscholen in het najaar van 2020.  Deze actie was in 2019 een groot succes! Maar liefst 1500 basisscholen werden omgetoverd tot bloeiende schoolpleinen.

Schap met groenten in supermarkt met bijen die er boven vliegen.

Succesvol webinar Promote Pollinators verbindt 300 professionals

Op Wereld Bijendag namen bijna 300 beleidsmakers, wetenschappers, NGO’s, ondernemers en studenten van over de hele wereld deel aan de webinar van Promote Pollinators. Samen spraken zij over het ontwikkelen van een effectief beleid op basis van wetenschappelijke inzichten om bestuivers en hun leefomgeving te beschermen. Het secretariaat van het internationale netwerk spreekt van een overweldigend succes.

Secretaris Martijn Thijssen: “Dit was de eerste keer dat we een dergelijk online event als dit organiseerden. De fysieke bijeenkomst die gepland stond kon helaas niet doorgaan. Daardoor waren we genoodzaakt om andere manieren van interactie te onderzoeken. De webinar stond in het teken van het delen van kennis en ervaring en past daarmee perfect in onze core business”.

Logo Promote Pollinators

Jaarlijkse Nationale Bijentelling 2020: Honingbij komt opnieuw het meeste voor

Tijdens de jaarlijkse Nationale Bijentelling, die eind april plaatsvond, namen een recordaantal mensen deel.  Meer dan 10.000 deelnemers telden ruim 136.000 bijen. Net als bij vorige edities, staat ook dit jaar de honingbij met stip op 1 als meest getelde bij. Op de tweede plek staat de rosse metselbij. Lees meer over de resultaten van de bijentelling.

WUR: Overleving van honingbijenvolken in de winter lijkt te stabiliseren

Ongeveer 86,9% van de honingbijenvolken in Nederland heeft de winter van 2019-2020 overleefd. Dat is een lichte daling ten opzichte van vorig jaar toen er 90,7% overleving was. Dit blijkt uit de onlangs gehouden jaarlijkse wintersterfte-enquête door onze partner Wageningen University & Research (WUR) in samenwerking met drie landelijke bijenhouders-organisaties. Al een aantal jaren schommelt de overleving in de winter tussen de 85 en 95%.

Honingbij op bloem

Werkboek bijen in de boomgaard gratis te downloaden

Bijen zijn onmisbaar voor fruitbomen. Daarom is er nu een speciaal werkboek vol met tips voor fruittelers: Bijen in de boomgaard. Wageningen University & Research (WUR) deed hiervoor onderzoek bij Betuwse fruittelers. Het boek is een samenwerking tussen de WUR en De Fruitmotor. Je downloadt het boek gratis op de website van de Fruitmotor.

Voorkant gratis werkboek voor fruittelers die meer willen weten over bijen.

Imker en natuuractiviste Sonne Copijn ontving prestigieuze Heimans en Thijsseprijs 2019

Eind 2019 ontving Sonne Copijn, oprichtster van onze partnerstichting Bee Foundation, de prestigieuze Heimans en Thijsse Prijs. Met haar inzet voor de bescherming van wilde bijen, hommels, zweefvliegen en andere wilde bestuivers levert zij een buitengewone bijdrage aan de bescherming van de natuur. De Heimans en Thijsse Stichting bedankte Copijn hiervoor door hun jaarlijkse prijs aan haar toe te kennen. Door theatervoorstellingen, cursussen en performances draagt Copijn bij aan het brede besef bij het grote publiek dat wilde bestuivers erg belangrijk zijn voor het behoud van de natuur.

RTL Weer zoemt in: test je kennis over bijen

Wie naar het weerbericht op RTL4 kijkt heeft het ongetwijfeld gezien: RTL Weer zoemt in. Dit prachtige initiatief is mogelijk dankzij partner Unilux. Elke dag krijgen kijkers uitleg over een klein beestje dat in of om ons huis leeft. Dit zijn bijvoorbeeld langpootmuggen, krekels, wespen en bijen. Het item eindigt altijd met een quizvraag. Wil je de items terugkijken? Dat kan op de pagina van Unilux.

Beeld van een televisie waarop een quizvraag over bijen wordt gepresenteerd.