Nieuwsbrief Nationale Bijenstrategie 2021 editie 10

Benieuwd wat er in Nederland gebeurt om de bijensterfte en daling van andere bestuivers te stoppen? Lees dan de nieuwsbrief van de Nationale Bijenstrategie. Kom erachter aan welke bij-vriendelijke projecten de meer dan 80 partners werken.

Nieuwe partner Nationale Bijenstrategie: in gesprek met de provincie Zeeland

Graag stellen we de provincie Zeeland voor, onze nieuwste bij-vriendelijke partner. Anita Pijpelink, gedeputeerde natuur van de provincie Zeeland, vertelt waarom de provincie aansluit. En wat ze doen voor de wilde bij. Ecologisch bermbeheer is voor de provincie belangrijk. Dit zorgt namelijk voor meer verschillende soorten planten en bloemrijke bermen. Dat betekent dus voedsel voor wilde bijen. Daarnaast stimuleert de provincie projecten die het leefgebied van de wilde bij verbeteren. Maar helpt ze ook andere organisaties bij hun projecten voor meer biodiversiteit.

Maak verder kennis met de provincie Zeeland.

Gedeputeerde Anita Pijpelink met het ondertekende bordje voor de NBS
Beeld: ©Provincie Zeeland / Provincie Zeeland

‘Laat je gemeente Zoemen tool’: helpt gemeenten met bij-vriendelijk beheer!

Ook gemeenten kunnen veel doen voor wilde bijen. Zoals zorgen voor voedsel- en nestgelegenheid door bij-vriendelijk groenbeheer. Onze partner Nederland Zoemt helpt gemeenten om hun activiteiten voor de wilde bij in kaart te brengen. Maar geeft ook tips om verder aan de slag te gaan met het bijenlandschap. Ze maakte daarvoor de ‘Laat je gemeente Zoemen tool’.

Lees meer over de nieuwe ‘Laat je gemeente Zoemen tool’.

Logo Nederland Zoemt
Beeld: ©Nederland Zoemt

Ambassadeur in the spotlight: Frens Pries

9 ambassadeurs werken met de Nationale Bijenstrategie (NBS) aan verschillende thema’s uit de Theory of Change (ToC). Zo helpen ze om van de acties in de ToC een succes te maken. We stellen ze graag aan jullie voor in de nieuwsbrief. Ambassadeur Frens Pries bijt het spits af. Hij vertelt ons waarom hij ambassadeur werd en waarmee hij zich bezig houdt. Maar ook wat hij wil bereiken voor zijn thema ‘voedselconcurrentie’.

Lees meer over Frens en zijn ambassadeurschap.

Ambassadeur NBS Frens Pries op locatie Van Hall Larenstein
Beeld: ©Frens Pries / Frens Pries

Kinderboerderijen als groen voorbeeld en inspiratiebron voor wijkbewoners

Je denkt er misschien niet direct aan, maar kinderboerderijen kunnen ook bestuivers helpen. Zo maken ze jong en oud enthousiast. Bijvoorbeeld om hun omgeving groener te maken of mee te doen aan de Nationale Bijentelling. Benieuwd naar wat een kinderboerderij nog meer kan betekenen voor bestuivers? We gingen hierover in gesprek met Hans de Rijk van Kinderboerderijen Actief. Hij stimuleert via verschillende netwerken de 400 kinderboerderijen.

Lees meer over wat kinderboerderijen kunnen doen voor bestuivers.

Hans de Rijk van Kinderboerderijen Actief
Beeld: ©Hans de Rijk / Hans de Rijk

Basisschool uit Brabantse Ossendrecht helpt bij biodiversiteitsproject

Onze partner, gemeente Woensdrecht, heeft biodiversiteit als belangrijkste punt in haar groenbeleid. Dorpsplatform Ossendrecht bracht het gemeentebeleid in de praktijk met een biodiversiteitsproject. Het liet een grasveld in Ossendrecht inzaaien met wildbloemen en planten. Het dorpsplatform is trots op de hulp die het hierbij kreeg van leerlingen van basisschool ’t Paviljoen. Ook werkte het platform samen met de gemeente en het Natuurpodium.

Lees meer over het biodiversiteitsproject.

Leerlingen basisschool zaaien wildbloemen
Beeld: ©Gemeente Woensdrecht / Gemeente Woensdrecht

Bijen trekken met biodivers erf en grasland

Bijna 2 jaar geleden ging het project "Het Boerenerf, the Place to Bee" van start, een project van partner LTO Nederland. Doel is om boeren en tuinders enthousiast te maken  voor een bij-vriendelijk erf. Ambassadeurs Ida Besten en José de Boer delen hun ervaringen. Beiden doen binnen het project mee aan een pilot. Ze hebben daarvoor op hun erf 2 digitale bijenkasten met volken van de inheemse zwarte honingbij.

Meer lezen over “Het Boerenerf, the Place to Bee” en de pilot?

José de Boer op haar erf met 2 bijenkasten
Beeld: ©Fotograaf Geert Job Sevink / Fotograaf Geert Job Sevink

Medewerkers van Zuid-Hollands bedrijventerrein in actie voor de bij

In december plantten medewerkers van bedrijventerrein Trade Parc Westland bomen en struiken voor een heus “bijenpark”. Dit betekent meer voedsel voor wilde bijen en hommels. Maar ook voor vlinders en vogels. De Vereniging van Eigenaren (VvE) van het Parc bedacht het “bijenpark”. Ze werkte hiervoor samen met de gemeente Westland, Honey Highway en de Provincie Zuid-Holland. De laatste 2 zijn ook partner van de Nationale Bijenstrategie.

Lees meer over de aanpak en de ervaringen.

Groene, jonge plant op hand
Beeld: Pexels

Winnaars European Bee Award 2021

Op 7 december 2021 werden de winnaars van de European Bee Award 2021 bekendgemaakt. De bijeenkomst was dit jaar in Brussel, georganiseerd door Europarlementariër Franc Bogovič. Voor deze 8e editie van de European Bee Award kwamen 28 aanvragen binnen, uit 12 verschillende landen. Onder de 60 gasten waren onder andere imkers, landbeheerders en wetenschappers.

Lees wie de winnaars zijn en wat ze doen.

Wilde bloemenweide
Beeld: Pixabay

Agenda live!

In de vorige nieuwsbrief schreven we al over de agenda, maar nu staat hij dan echt live! De agenda is nu nog wat leeg. Wij vullen deze de komende tijd nog aan. Maar graag horen we ook van jullie welke evenementen we niet mogen missen!

Bekijk alvast de eerste 2 evenementen.

Logo van de Nationale Bijenstrategie

Kerstgroet

We wensen jullie fijne feestdagen en een gelukkig 2022!


Hartelijke groet,

Team Nationale Bijenstrategie

Kerstgroet met bij
Beeld: Pixabay