Nieuwsbrief Nationale Bijenstrategie 2021 editie 5

Benieuwd wat er in Nederland gebeurt om de bijensterfte en daling van andere bestuivers te stoppen? Lees dan de nieuwsbrief van de Nationale Bijenstrategie. Kom erachter aan welke bij-vriendelijke projecten de meer dan 80 partners werken.
 

Deltadijken als bijenparadijs

De afgelopen jaren zijn dijken bekend geworden als waardevol leefgebied voor insecten en andere ongewervelden. Op dijken werd namelijk een aantal bijzondere soorten gevonden. Een uitgebreid onderzoek naar insecten op dijken ontbrak nog. Daarom is in 2020 het project ‘Rijke Dijken van de Delta’ opgestart vanuit het EIS Kenniscentrum Insecten en Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels.

Lees hier alvast de eerste resultaten.

Bloemrijke dijk met bovenop 2 schapen
Beeld: Pixabay

Wereldwijd netwerk Promote Pollinators voor een betere bescherming van bestuivers

Wereldwijd zetten verschillende landen en organisaties zich in voor bescherming van bestuivers. Maar hoe kunnen ze deze kennis met elkaar delen? Hoe zetten ze zich samen in voor bestuivers? Het antwoord hierop was de oprichting van het Promote Pollinators netwerk in 2016. Hierin werken verschillende landen en organisaties samen aan een betere bescherming van bestuivers. We stelden een aantal vragen aan Martijn Thijssen, secretaris van het netwerk.

Meer lezen over Promote Pollinators en wat zij voor jou kunnen betekenen?

Logo Promote Pollinators

Noodzaak gebiedsgerichte benadering voor meer (bijen)biodiversiteit

Binnen het Zuid-Limburgse initiatief Boshommellandschap Geuldal werken 12 partijen samen aan bij-vriendelijk beheer van het Geuldal. Dat is een uniek, afwisselend gebied met veel voor Nederland zeldzame bijensoorten. Doel van het initiatief is het stimuleren van meer en verschillende soorten bijen. Ze nemen hiervoor landschapsbrede maatregelen, waardoor de biodiversiteit waarschijnlijk toeneemt. Wageningen University & Research meet de effecten van het beheer.

Kort geleden verscheen een wetenschappelijk paper waarin is samengevat wat men probeert te bereiken in het boshommellandschap. En waarom ze dat op deze manier doen. Aan dit paper werkte onder andere Wageningen University & Research mee.

Lees hier een samenvatting.

Grasland met bloemen in het Geuldal
Beeld: ©Fotograaf Maarten Frank van der Schee / Fotograaf Maarten Frank van der Schee

Nationale Bijentelling op 17 en 18 april: tel jij ook mee?

Wil je meer weten over de bijen en bijen helpen? Schrijf je dan in voor de Nationale Bijentelling. Hiermee help je direct mee aan landelijk bijenonderzoek. Onderzoekers zien zo waar verschillende soorten voorkomen en of ze in aantal toe- of afnemen. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Lees meer over de Nationale Bijentelling.

Logo Nationale Bijentelling
Beeld: ©IVN Natuureducatie

Resultaten onderzoek hommels in verschillende graslandtypen

EIS Kenniscentrum Insecten en De Vlinderstichting onderzochten in het project ‘Weide Hommelrijk’ de hommelrijkdom in Nederlandse graslanden. Daarnaast keken ze welk effect het beheer van graslanden heeft op hommelrijkdom. Deze kennis is namelijk nodig voor herstel van hommelpopulaties in Nederlandse graslanden.

Hommels hebben het moeilijk in ons land. Ze leven in bloemrijke graslanden, maar deze zie je steeds minder. Ook hierdoor neemt het aantal verschillende hommelsoorten af.

Meer lezen over de resultaten?

Weidelandschap met bloemen en bomen
Beeld: Pixabay

Save the date: Online BoerenNatuurweek van 15 tot en met 18 maart 2021

Dit jaar is er een online BoerenNatuurweek van 15 tot en met 18 maart 2021. Het thema is: van groei tot bloei. Een week om te leren, kennis te delen en om inspirerende inzichten te krijgen. Elke dag kun je kiezen uit workshops en interactieve presentaties over bijvoorbeeld beheermonitoring en GLB-pilots. De voorbereidingen zijn in volle gang.

Houd de website van BoerenNatuur in de gaten voor aanmelding en het programma.

Uitnodiging BoerenNatuurweek
Beeld: BoerenNatuurweek

Plant je eigen minibos

Wil je iets goeds doen voor de natuur én je eigen tuin? Koop dan een 'Bosje hier & Bosje daar' pakket. Met dit pakket voeg je kleur, geur en leven toe aan jouw tuin. Bovendien plant je ook nog eens 3 bomen in het regenwoud.

'Bosje hier & Bosje daar' pakket is een initiatief van IVN Natuureducatie, Tuinbranche Nederland, Wereld Natuurfonds en Intratuin. Het pakket is nog te bestellen tot 7 maart.

Lees op de website van Tuinbranche Nederland of IVN Natuureducatie alles over het pakket en hoe je dit bestelt.

Groen blad in boom plus logo Bosje hier & bosje daar
Beeld: IVN Natuureducatie