Nieuwsbrief Nationale Bijenstrategie 2021 editie 6

Benieuwd wat er in Nederland gebeurt om de bijensterfte en daling van andere bestuivers te stoppen? Lees dan de nieuwsbrief van de Nationale Bijenstrategie. Kom erachter aan welke bij-vriendelijke projecten de meer dan 80 partners werken.

Welke gemeente vervangt de meeste tegels door groen: het NK Tegelwippen 2021!

Een groener Nederland begint in je eigen tuin! Dat is waar de brede campagne van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op inspeelt. Hiervoor bedachten ze onder andere het NK Tegelwippen. Van 30 maart tot 30 september kan iedereen meehelpen zijn of haar tuin groener te maken. Vervang daarvoor tegels in jouw tuin door planten en geef je gewipte tegels door. Noem daarbij ook jouw gemeente. Zo wordt het direct een spannende wedstrijd: welke gemeente wipt de meeste tegels?

Voor meer informatie en aanmelding lees verder.

Stoep met Logo NK Tegelwippen 2021
Beeld: NK Tegelwippen

Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel: samen op weg naar een rijker Nederland

Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel wil biodiversiteitsverlies ombuigen naar herstel. Dit is ook belangrijk voor het doel van de Nationale Bijenstrategie: meer bijen en andere bestuivers nu en in de toekomst. Daarnaast delen we ook een aantal partners. Goede redenen om eens te kijken naar vormen van samenwerking. Deze maand gaan we daarover in gesprek met het bestuur van het Deltaplan. We spraken met Louise Vet, voorzitter van deze stichting.

Lees verder voor het hele interview.

Louise Vet, voorzitter Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel
Beeld: ©Fotograaf: Maartje Geels / Fotograaf: Maartje Geels

Nationale Bijenstrategie: mooie, eerste ambassadeursbijeenkomst

Onze eerste ambassadeursbijeenkomst vond op 11 maart plaats. Een mooie bijeenkomst waarin al stappen zijn gezet. Vragen die centraal stonden waren: waarom wil je ambassadeur worden en hoe zie jij je rol? Maar ook: wat willen we met elkaar bereiken? Aan het einde verdeelden we de thema’s.

Meer weten over wie aan welke thema’s gaat werken?

Logo van de Nationale Bijenstrategie

Succesvol initiatief van The Pollinators: meer dan 1500 voedselbanken voor bijen!

Een voedselbank voor bijen: dat is het initiatief van partner The Pollinators speciaal voor de Nationale Zaaidag op 22 april. Tienduizenden mensen zaaien dan bloemen voor bijen en andere bestuivers. Kijk welke voedselbank bij jou in de buurt zit en haal je gratis bloemzaadjes af.

Meer lezen over de voedselbanken voor bijen en Nationale Zaaidag?

Afbeelding en tekst campagne Voer de bij bij
Beeld: The Pollinators

Nieuw boek: bijen in stad en dorp

'Bijen in stad en dorp' is een nieuw boek over de bijenfauna van stedelijke gebieden. De afdeling Hymenoptera van de Nederlandse Entomologische Vereniging maakte dit speciale themanummer. Onder andere Naturalis, EIS Kenniscentrum Insecten en de Vlinderstichting werkten hieraan mee. In dit themanummer vind je veel informatie en tips voor bijvriendelijk beheer.

Meer lezen en downloaden?

Stedelijke bijenoase in Weert
Beeld: ©Fotograaf: Margot Meijer / Fotograaf: Margot Meijer

Bijenlint in de bollenstreek van start

Op 16 maart ging het Bijenlint in de Bollenstreek van start. Een bijenlint bestaat uit zoveel mogelijk stukken grond aan elkaar met bijvriendelijke beplanting. Dit lint van groen moet zorgen dat bijen en andere bestuivers meer kans hebben om te overleven. Rabobank, Naturalis en Omgevingsdienst West-Holland namen het initiatief voor dit bijenlint.

Meer lezen over het bijenlint?

Logo Bijenlint Bollenstreek
Beeld: Rabobank

Terugkijken: vraaggesprek Nationaal Strategisch Plan uit de BoerenNatuurweek

In de workshop Nationaal Strategisch Plan van eind maart ging Evelien Verbij, directeur van BoerenNatuur, in gesprek met:

  • Annette Pancras, programmamanager GLB/Groen-blauw architectuur
  • Aard Mulders, beleidsadviseur van het LNV
  • Jetze Genee, projectleider Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb), GLB-NSP bij de Provincie Friesland

Onderwerpen die aan bod kwamen zijn: de succesfactoren voor eco-regelingen, doelen van het ANLb en het budget wat daarvoor nodig is en de rol van collectieven hierin. 

Wil je dit vraagesprek over het Nationaal Stategisch Plan terugkijken? Je vindt deze onder NSP op de website van BoerenNatuur.
Ook vind je hier links naar de overige webinars en presentaties uit de BoerenNatuurweek.

Landbouwgrond
Beeld: Pixabay

Stel je ideale ‘Bed & Breakfast’ voor bestuivers samen met deze webtools

Wageningen University & Research en Naturalis Biodiversity Center ontwikkelden samen 2 webtools: Bloeibogen.nl en hulpvoorbestuivers.nl. Deze tools helpen je om bestuivers te beschermen. Je kunt hiermee namelijk een succesvol 'Bed & Breakfast' voor hen ontwikkelen. Maatwerk is daarbij heel belangrijk.

De tools geven daarom tips per terrein en regio. Deze tips sluiten aan bij de wensen van bijensoorten die op die plekken (kunnen) voorkomen. Zo helpen de tools je bij het maken van je ideale 'Bed & Breakfast' voor bestuivers.

Lees meer over beide tools.

Bloemenrand langs perceel
Beeld: ©Fotograaf: Dianne Sanders / Fotograaf: Dianne Sanders