Nieuwsbrief Nationale Bijenstrategie 2021 editie 8

Benieuwd wat er in Nederland gebeurt om de bijensterfte en daling van andere bestuivers te stoppen? Lees dan de nieuwsbrief van de Nationale Bijenstrategie. Kom erachter aan welke bij-vriendelijke projecten de meer dan 80 partners werken.

Kennismaken met: de Bijenstichting, organisator van de Nationale Zaaidag

We mogen weer een nieuwe partner welkom heten! Deze keer stellen we een aantal vragen aan Jaap Molenaar, directeur-bestuurder van de Bijenstichting en directeur van het Bijen Educatiecentrum. De Bijenstichting zet zich vooral in voor de wilde bij. Dit doen ze door voorlichting te geven. Daarnaast stimuleren ze initiatieven die bijdragen aan verbetering van de voedselvoorziening voor bijen.

Lees verder voor het hele interview.

Jaap Molenaar met het ondertekende bordje voor de NBS
Beeld: ©Bijenstichting / Bijenstichting

Uitnodiging webinar Nederlandse Bijenhoudersvereniging op 28 september: Hoe gaat het nu écht met de bij?

Ben jij benieuwd naar het antwoord op deze vraag? Zet deze datum dan alvast in je agenda! De Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) nodigt iedereen met interesse in het onderwerp biodiversiteit uit voor hun webinar. Hierin staan de bijen en de bijenhouderij centraal. Je kunt gratis meedoen.

Lees verder voor meer informatie en aanmelding.

Logo NBV

EU-ministers van Landbouw spreken één streefcijfer af voor de bescherming van honingbijen

EU-ministers hebben afgesproken om met één streefcijfer te komen dat honingbijen moet beschermen tegen gewasbeschermingsmiddelen. Dit is een percentage dat aangeeft hoeveel de bijenkolonie mag krimpen door het gebruik van deze middelen.

Lees meer over het streefcijfer en bekijk de achtergrondinformatie.

Honingbij op honingraat
Beeld: Pixabay

Welke gemeente is de bijvriendelijkste? 3 genomineerden

Vorig jaar mocht Utrecht zich de Bijvriendelijkste gemeente noemen. Wie neemt dit jaar het stokje over? Nederland Zoemt koos 3 gemeenten uit voor deze mooie titel: Zuidplas, Gouda en Almere. Deze gemeentes laten zien dat ze zich bijzonder inzetten voor een veilige en voedselrijke thuishaven voor wilde bijen. Op 5 november maakt Nederland Zoemt de winnaar bekend.

Lees meer over de verkiezing en de genomineerden.

Logo Nederland Zoemt
Beeld: ©Nederland Zoemt

De Aziatische hoornaar in Nederland: wat zijn de ervaringen tussen 2017 en 2020?

In de vorige nieuwsbrief schreven we al over het voorlichtingsmateriaal over de Aziatische hoornaar. Deze soort staat op de Europese Unielijst van invasieve exoten. Dit betekent dat alle landen binnen de EU deze soort moeten bestrijden. De Aziatische hoornaar voedt zich voor een flink deel met honingbijen. Europese imkers maken zich daarom zorgen over de verspreiding in Europa. EIS Kenniscentrum Insecten volgt de ontwikkelingen van deze soort in Nederland voor de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Haar ervaringen van 2017-2020 deelt ze nu in een rapport.

Lees meer over het rapport en download deze.

Aziatische hoornaar Schoondijke
Beeld: ©Th. Zeegers/ EIS Kenniscentrum Insecten / Th. Zeegers/ EIS Kenniscentrum Insecten

Terugkijken webinar: ‘Beleid en wetgeving rondom het gebruik van pesticiden’

Op 30 juni organiseerde Promote Pollinators een webinar in samenwerking de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Hierin stond beleid en wetgeving over het gebruik van pesticiden centraal. Je kunt deze nog terugkijken.

Meer informatie en terugkijken?

Bij bestuift appelboom
Beeld: Pixabay

Plan Media NatuurPark beloond met financiële bijdrage

Het Media Natuurpark in Hilversum ontvangt een financiële bijdrage uit het ‘Samen voor Biodiversiteit’ Innovatiefonds. Het park stuurde daarvoor een projectvoorstel in voor meer biodiversiteit. Door de financiële bijdrage kan het park veel doen met het groen dat er al is. Ook laten ze een brede groep mensen kennismaken met de natuur. En leren ze hen hoe belangrijk biodiversiteit is.

Lees verder over de bijdrage en de plannnen van het park.

Logo Stichting Media NatuurPark

Vlinderstichting organiseert Kennisdag Ecologisch Bermbeheer op 29 september

Ben jij geïnteresseerd in ecologisch bermbeheer? Meld je dan aan voor de Kennisdag Ecologisch Bermbeheer! Je leert tijdens deze dag meer over hoe je ecologisch bermen beheert. En wat er allemaal bij komt kijken. Ook hoor je verhalen uit de praktijk. Hoe pakken bijvoorbeeld aannemers en opdrachtgevers het bermbeheer aan? 

Meer informatie over het programma of aanmelding?

Afbeelding aankondiging Kennisdag Ecologisch Bermbeheer