Nieuwsbrief Nationale Bijenstrategie 2021 editie 9

Benieuwd wat er in Nederland gebeurt om de bijensterfte en daling van andere bestuivers te stoppen? Lees dan de nieuwsbrief van de Nationale Bijenstrategie. Kom erachter aan welke bij-vriendelijke projecten de meer dan 80 partners werken.

Maak kennis met: gemeente Utrecht, nieuwe partner Nationale Bijenstrategie

Gemeente Utrecht is onze nieuwste bij-vriendelijke partner! Al jaren zet Utrecht zich op verschillende manieren in voor (wilde) bijen in de stad. Deze inzet leverde haar vorig jaar de eretitel ‘bij-vriendelijkste gemeente van Nederland’ op. Anne Nijs, adviseur groen & ecologie bij de gemeente, neemt ons mee in wat Utrecht doet voor bijen. Zo maait Utrecht ecologisch en laat ze zich regelmatig adviseren door experts. Maar heeft ze ook ludieke acties, zoals het megabijenhotel aan de reclamemast langs de A2.

Maak verder kennis met de gemeente Utrecht.

Wethouder Lot van Hooijdonk met het ondertekende bordje voor de NBS
Beeld: ©Gemeente Utrecht / Gemeente Utrecht

Zuidplas bekroond tot bij-vriendelijkste gemeente 2021

Gemeente Zuidplas (Zuid-Holland) is de bij-vriendelijkste gemeente van Nederland. Dit maakte de jury van Nederland Zoemt bekend. Wethouder Jan Willem Schuurman nam op 5 november de prijs in ontvangst. Zuidplas zet zich speciaal in voor een veilig thuis voor wilde bijen, met veel voedsel.

Lees meer over de aanpak van Zuidplas.

Wethouder Jan Willem Schuurman van de gemeente Zuidplas krijgt bordje Bij-vriendelijkste gemeente 2021 van IVN Natuureducatie
Beeld: ©Fotografie: TekstUeel – communicatie, Waddinxveen / Fotografie: TekstUeel – communicatie, Waddinxveen

Gouden Tegel voor Rucphen en Gouden Schep voor Den Haag

Vorige maand vielen de gemeenten Rucphen en Den Haag in de prijzen bij het NK Tegelwippen. Onze partner Rucphen ontving de Gouden Tegel voor het hoogste aantal gewipte tegels per inwoner. Den Haag wipte in totaal de meeste tegels, maar liefst 201.334! Zij kreeg hiervoor de Gouden Schep.

Wil je zien hoe beide gemeenten reageerden op hun prijs? Bekijk dan de korte video op de website van NK Tegelwippen. Op de Facebookpagina van NK Tegelwippen vind je nog meer foto’s en video’s van de actie.

Tuin met paar verwijderde tegels en groen
Beeld: ©NK Tegelwippen / NK Tegelwippen

BoerenNatuur bestaat 5 jaar: een kijkje in de keuken

Onze partner BoerenNatuur viert haar 5-jarig bestaan met een mooi magazine: Hoe landbouw natuur en landschap versterkt. Dit is waar ze zich elke dag met hart en ziel voor inzet. BoerenNatuur is een landelijke vereniging waarin 40 agrarische collectieven samenkomen. In dit magazine vertellen boeren, medewerkers van collectieven en betrokken overheden over het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer van de 21e eeuw.

Lees meer en download het magazine.

Voorkant magazine Hoe landbouw natuur en landschap versterkt
Beeld: ©BoerenNatuur / BoerenNatuur

Oproep: agenda-items voor de Nationale Bijenstrategie

Binnenkort hebben we de mogelijkheid om op onze website agenda-items plaatsen. Zo kunnen we jullie ook (eerder) informeren over interessante events over bestuivers, tussen de nieuwsbrieven door.

Weet jij een event over bestuivers dat ook voor de andere partners van de Nationale Bijenstrategie interessant is? Bijvoorbeeld een webinar of kennisdag? Laat het ons dan weten via een mailtje.

Logo van de Nationale Bijenstrategie

Een groenere buurt, wijk of stad: Noord-Brabant helpt met crowdfunding

Inwoners helpen om initiatieven voor een groenere buurt, wijken of stad op te zetten? Onze partner, provincie Noord-Brabant, laat daar een mooi voorbeeld van zien. Zij leert inwoners/initiatiefnemers meer over crowdfunding om geld in te zamelen voor groene projecten.

Lees meer over dit initiatief.

3 stapeltjes munten van groot naar klein in het gras. Bovenop een plantje en rondvliegende vlinders.
Beeld: Pixabay

Veel inspiratie op kennisdag Ecologisch Bermbeheer

Op 29 september organiseerde onze partner de Vlinderstichting een kennisdag over ecologisch bermbeheer. Met meer dan 100 deelnemers en verschillende sprekers en onderwerpen werd het een dag vol inspiratie en kennisuitwisseling.

Alle deelnemers kregen het boekje 'Ecologisch bermbeheer in de praktijk' mee naar huis. Dit boekje is gedrukt op bermmaaisel uit Zoeterwoude. Bermmaaisel is zo een grondstof, in plaats van een afvalstof. Dit boekje is daarmee een mooi voorbeeld van hoe je ecologisch beheer uitbreidt.

Lees meer over de kennisdag en download de presentaties of het boekje ‘Ecologisch bermbeheer in de praktijk’.

Bloeiende berm naast weg en fietspad
Beeld: ©Vlinderstichting / Vlinderstichting

Goed nieuws voor bestuivers: Europees Parlement akkoord met “van boer tot bord”-strategie

In oktober ging het Europees Parlement akkoord met de doelen uit de “van boer tot bord”-strategie. Deze strategie heeft duidelijke streefdoelen die een gezond en duurzaam voedselsysteem in Europa mogelijk maken. Het akkoord is goed nieuws voor bestuivers. Zo staan in de aanbevelingen verplichte streefdoelen om minder gebruik te maken van gewasbeschermingsmiddelen (GBM).

Lees verder over de aanbevelingen voor bestuivers.

Groenten en fruit op houten plank
Beeld: Pixabay