Nieuwsbrief Nationale Bijenstrategie 2022 editie 11

Benieuwd wat er in Nederland gebeurt om de bijensterfte en daling van andere bestuivers te stoppen? Lees dan de nieuwsbrief van de Nationale Bijenstrategie. Kom erachter aan welke bij-vriendelijke projecten de meer dan 80 partners werken.

Nieuwe partner Nationale Bijenstrategie: Provincie Gelderland stelt zich voor

We mogen weer een nieuwe bij-vriendelijke partner introduceren: de provincie Gelderland. Jordi Timmermans, projectleider Biodiversiteit, vertelt waarom de provincie partner wordt. En natuurlijk wat ze doen voor (wilde) bijen. De provincie zet zich in voor meer biodiversiteit in natuurgebieden, maar ook in stedelijke en landelijke gebieden. Ook werkt de provincie met verschillende partijen samen in projecten voor (wilde) bijen.

Maak verder kennis met de Provincie Gelderland.

Ecologisch beheerde berm in Gelderland
Beeld: ©Provincie Gelderland / Provincie Gelderland

Een actueel overzicht van alle bijeninitiatieven voor elkaar en met elkaar!

De afgelopen tijd hebben we gewerkt aan 2 nieuwe formulieren voor bijeninitiatieven. Dit zijn een formulier voor nieuwe initiatieven én een wijzigingsformulier. Zo meld je nu makkelijk een nieuw initiatief aan en kun je gegevens wijzigen voor jouw bestaande initiatief. Alleen met jullie hulp houden we ons overzicht met bijeninitiatieven up-to-date. Dan komen jullie makkelijk met elkaar in contact. En wie weet leidt dit wel tot mooie samenwerkingen!

Lees hoe je een nieuw initiatief aanmeldt en je gegevens makkelijk controleert en aanpast.

Onderdeel kennis uit The Theory of Change van de Nationale Bijenstrategie
Beeld: ©Nationale Bijenstrategie / Nationale Bijenstrategie

#EUPollinators: behoud van bestuivers in Europa

Marten Schoonman neemt ons mee in de informatiebronnen en tools voor bestuivers binnen Europa. Marten is adviseur bestuivers bij Naturalis en bestuurder van Stichting Beep. Hij zet eerst de informatiebronnen en tools voor Nederland op een rij. Daarna laat hij zien welke informatie in Europa beschikbaar is over bestuivers. Marten vertelt dat het niet makkelijk is om de situatie van bestuivers in Europa in kaart te brengen. Naturalis heeft hierin sinds dit jaar een rol gekregen. Hij sluit af met concrete tips wat jij kunt doen voor bestuivers.

Meer weten over informatiebronnen en tools voor bestuivers in Europa?

Header website EU Pollinator Information Hive
Beeld: ©EU Pollinator Information Hive / Website EU Pollinator Information Hive

NK Tegelwippen voor gemeenten: tegels eruit en groen erin

Het NK Tegelwippen vindt dit jaar voor de derde keer plaats. Vorig jaar won onze partner Rucphen de Gouden Tegel. Zij wipte de meeste tegels per inwoner. Gaat jouw gemeente er dit jaar met de prijs vandoor? Vanaf 21 maart tot en met 31 oktober 2022 kun je je gewipte tegels doorgeven. NK Tegelwippen is onderdeel van de campagne een groener Nederland begint in je eigen tuin! Verschillende groene organisaties werken hieraan mee.

Lees meer over NK Tegelwippen en hoe jouw gemeente mee kan doen.

Poster NK Tegelwippen met logo en tekst Doe mee
Beeld: ©NK Tegelwippen / NK Tegelwippen

22 april is het Nationale Zaaidag: kom in actie voor meer voedsel voor bestuivers

Bijen en andere bestuivers hebben niet genoeg voedsel. Daarom organiseert onze partner de Bijenstichting samen met Stichting Bijenvrienden op 22 april de Nationale Zaaidag. Tienduizenden mensen zaaien dan bloemen voor bijen en andere bestuivers. Onze partner The Pollinators opent daarom weer de voedselbanken voor bijen. Iedereen kan daar gratis inheems bloemzaad ophalen. Meedoen? Meld je dan aan als voedselbank of haal je bloemzaad op.

Lees meer over Voedselbanken voor bijen en Nationale Zaaidag.

Poster campagne The Pollinators met de tekst Help met bij-voeren
Beeld: ©The Pollinators

Nieuwe producten onderzoeksprogramma Kennisimpuls Bestuivers

Arjen de Groot geeft een korte update over de nieuwe producten van Kennisimpuls Bestuivers. Arjen is senior researcher bij Wageningen Environmental Research (WENR) en coördineert het onderzoeksprogramma Kennisimpuls Bestuivers. Dit programma ontwikkelt en deelt kennis voor het behoud en de bevordering van(wilde) bestuivers in Nederland. Het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) draagt hier financieel aan bij. Wageningen University & Research (WUR), Naturalis Biodiversiy Center en EIS Kenniscentrum Insecten voeren het programma uit.

Lees alles over de nieuwe producten van Kennisimpuls Bestuivers.

Header website hulp voor Bestuivers
Beeld: ©Hulp voor Bestuivers / Website Hulp voor Bestuivers

Nationale Bijentelling 23 en 24 april: ben jij er bij?

Willen we bijen beter helpen dan moeten we meer over hen te weten komen. De Nationale Bijentelling is daarom belangrijk. De resultaten laten zien waar verschillende soorten bijen voorkomen en of ze in aantal toe- of afnemen. Tel op 23 of 24 april ook een half uurtje mee en draag direct bij aan landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling vindt dit jaar voor de 5e keer plaats.

Lees meer over de bijentelling of meld je direct aan.

Logo Nationale Bijentelling
Beeld: ©IVN Natuureducatie

Een Bosje hier voor een Bosje daar

Wil je meer groen in je eigen tuin, maar ook iets doen voor de natuur verder weg? Dat kan! Koop dan een 'Bosje hier & Bosje daar' pakket. Hierin vind je inheemse boompjes en struiken voor 3m2 van je tuin. Elk verkocht minibospakket betekent 3 nieuwe bomen in het Atlantisch regenwoud in Brazilië.

'Bosje hier & Bosje daar' is een initiatief van onze partners IVN Natuureducatie en Tuinbranche Nederland, samen met het Wereld Natuurfonds en Intratuin.

Lees meer over deze actie.

Groen blad in boom plus logo Bosje hier & bosje daar
Beeld: IVN Natuureducatie

Nieuwe aanpak voor het behoud van Europa’s wilde bestuivers

Het Safeguard project: bescherming van Europese wilde bestuivers wil meer inzicht krijgen in de directe en indirecte oorzaken van het afnemende aantal bestuivers. Naast bijen gaat het ook om vlinders, vliegen en andere bestuivende insecten. En wat hiervan de gevolgen zijn voor het milieu, de economie en de samenleving. Ze wil de achteruitgang van bestuivers in Europa stoppen. Wereldwijd doen onderzoekers, ngo’s en deskundigen bij bedrijven en overheden mee aan dit project. Eén van de op te leveren resultaten is een toolkit met praktische handvatten om bestuivers te helpen.

Lees meer over het project en de toolkit.

Bijen op lavendel
Beeld: Pixabay

Subsidie Versneld natuurherstel 2022

Ben je terreinbeheerder van een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied? Dan kun je de subsidie Versneld natuurherstel 2022 aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit kan nog tot 11 april 2022, voor 17:00 uur. Je krijgt subsidie voor maatregelen die de kwaliteit van stikstofgevoelige leefomgevingen verbeteren of die de leefomgevingen van soorten verbeteren. Ook krijg je subsidie als je landbouwgrond koopt om deze gebieden uit te breiden of te verbeteren.

Teveel stikstof is schadelijk voor de natuur. In Natura 2000-gebieden zijn daarom maatregelen nodig om de natuur te herstellen. Bijvoorbeeld om dieren en planten die daar leven te beschermen. En dus ook bestuivers. Bestuivers zijn afhankelijk van bepaalde planten. Als deze er niet meer zijn, verdwijnt ook de bij. En dat heeft gevolgen voor bestuiving en dus voor de voedselproductie.

Lees meer over de subsidie of vraag deze aan op de website van RVO.

Natuur langs Nederlandse grote wateren
Beeld: ©Fotograaf: Gerhard van Roon / Fotograaf: Gerhard van Roon

Spread the word: deel ook informatie over bestuivers

Met jullie hulp krijgen we steeds meer mooie items voor onze nieuwsbrief. We zien dat jullie soms ook nieuwsitems delen op social media. Zo bereiken we nog meer mensen en ook weer nieuwe partners! En daarmee helpen we de bestuivers.

Kant en klare berichten voor social media in je inbox
Maar we willen nog meer delen. En daarvoor hebben we jouw hulp nodig. We sturen je zo af en toe berichten die je meteen kunt plaatsen op social media. Dus, ben jij actief op Facebook, Twitter, Instagram of een ander socialmedia-kanaal? Help de bestuivers dan een handje door deze berichten te delen.

Alvast hartelijk bedankt voor het delen!

Team Nationale Bijenstrategie

Iconen social media
Beeld: Pixabay

Kijk ook eens in onze agenda

Neem eens een kijkje in de agenda van de Nationale Bijenstrategie. Hierin vind je interessante events en acties die over bestuivers gaan. Of daarmee te maken hebben. We willen de agenda graag vullen met meer items. Daarvoor kunnen we jullie hulp goed gebruiken.

Dus weet je bijvoorbeeld een bijeenkomst, een webinar of een actie die we niet mogen missen? Laat het ons dan weten.
Stuur hiervoor een e-mail naar de Nationale Bijenstrategie. Dan staat het binnenkort op onze agenda.

We zien jouw item graag tegemoet!

Logo van de Nationale Bijenstrategie