Nieuwsbrief Nationale Bijenstrategie 2022 editie 13

Benieuwd wat er in Nederland gebeurt om de bijensterfte en daling van andere bestuivers te stoppen? Lees dan de nieuwsbrief van de Nationale Bijenstrategie. Kom erachter aan welke bij-vriendelijke projecten de meer dan 80 partners werken.

Welkom voor nieuwe partner Nationale Bijenstrategie: Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland

We stellen graag het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland voor, onze nieuwste bij-vriendelijke partner. We interviewden Jet Bakels, wetenschappelijk medewerker bij het Kenniscentrum. Jet werkt daar aan ecologische duurzaamheid, een van de onderzoeksgebieden van het Kenniscentrum de komende jaren. Ze wil van daaruit een podium geven aan erfgoedgemeenschappen die niet alleen oogsten uit de natuur, maar deze ook beschermen. Daarom geeft het Kenniscentrum een podium aan imkers. Imkers die inzien dat er concurrentie kan bestaan tussen de honingbij en de wilde bij. En die dit inzicht ook verspreiden.

Lees hoe Jet zich met het Kenniscentrum inzet voor bestuivers.

Jet Bakels met het ondertekeningsbordje voor de NBS
Beeld: ©Kenniscentrum Immaterieel Ergoed / Kenniscentrum Immaterieel Ergoed

Theory of Change voor bestuivers gaat over de grens

Promote Pollinators organiseert samen met Naturalis Biodiversity Centre een aantal Theory of Change workshops. Verschillende lidstaten doen mee om hun bestuiversstrategie sterker te maken. Of juist om een nieuwe strategie in te voeren. In Nederland is de Theory of Change een succes. Naturalis en Promote Pollinators willen nu ook andere landen helpen.

Meer over de ToC workshops.

Tekening van mensen die resultaten bespreken (onderdeel ToC)
Beeld: ©Nationale Bijenstrategie / Nationale Bijenstrategie

Europese Commissie bepaalt nog geen streefcijfer voor bescherming van hommels en solitaire bijen

Nederland blijft bij haar standpunt. De maximale sterfte van hommels en solitaire bijen door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is 7%. Daarmee wijkt het af van het voorstel van de Europese Commissie. Deze stelde voor om voorlopig geen streefcijfer te bepalen voor de bescherming van hommels en solitaire bijen. De EC heeft daarvoor nog niet genoeg informatie.

Lees een korte samenvatting van de kamerbrief over dit voorstel.

Aardehommel op rode bloem

Succesvolle kennismaking Bijenlandschappen

Ruim 20 bijenlandschappers ontmoetten elkaar op 24 mei voor de Kennismakingsbijeenkomst Bijenlandschappen. Een dag met goede gesprekken en nieuwe inspiratie. En een dag die ook een vervolg krijgt. Een kleine greep uit het programma. Hoe kom je aan geld om een bijenlandschap op te richten? Of wat zijn de succesfactoren voor een bijenlandschap? En nog veel meer.

Meer weten? Lees ons verslag van deze dag.

Overzicht zaal kennismaking bijenlandschappen
Beeld: ©Nationale Bijenstrategie / Nationale Bijenstrategie

Tuintips van Natuurmonumenten voor bijen en vlinders

Wie wil er nou niet een mooie bloementuin vol voedsel voor bijen en vlinders? Gelukkig willen steeds meer mensen bijen en vinders een handje helpen. Bijvoorbeeld door extra bloemen in hun tuin te planten. Onze partner Natuurmonumenten laat boswachter Mariska aan het woord. Wat moet je doen voor een gonzende tuin met insecten? Ook geeft Natuurmomenten tips om je tuin klimaatproof te maken.

Bekijk alle tips voor jouw tuin.

Hommel op Lange ereprijs
Beeld: ©Nationale Bijenstrategie / Nationale Bijenstrategie

Werk je in bos, natuur of landschap? Kom dan naar de Beheerdersdag op 23 september

Beheerdersdag is dé ontmoetingsdag voor iedereen die werkt in bos, natuur en landschap. Je ontmoet je vakgenoten en deelt de nieuwste inzichten met elkaar. Is dit iets voor jou? Kom dan op 23 september naar Landgoed Mariënwaerdt in Beesd. Wat kun je verwachten? Een dag met verschillende presentaties, workshops en excursies speciaal voor de beheerpraktijk. Ook als Nationale Bijenstrategie zijn we erbij en zorgen we voor een mooi onderdeel in het programma.

Meer informatie over de Beheerdersdag.

Advertentie Beheerdersdag
Beeld: ©Beheerdersdag / Beheerdersdag

Help de wilde bestuivers: boekje Helpdesk adviezen bijenlandschap

Onze partner Wageningen University & Research biedt 2 hulpmiddelen om wilde bestuivers te helpen. In mei kwam het boekje Helpdesk Bijenlandschap uit. Hierin staan 80 adviezen op maat voor verschillende soorten terreinen. Ook maakten ze de Routekaart Bijenlandschap om bijenlandschappen op weg te helpen. In dit bericht lees je meer over het boekje en waar je deze kunt downloaden.

Lees meer en download het boekje Helpdesk Bijenlandschap.

Voorkant boekje Helpdesk Bijenlandschap
Beeld: ©Hulp voor Bestuivers / Website Hulp voor Bestuivers

Nederland viert 30 jaar goede relatie met Slovenië en geeft een bijenhuis cadeau

Bijen zijn belangrijk voor Slovenië. Het land nam ook het initiatief voor de Wereld Bijendag. Johan Verboom, de Nederlandse ambassadeur in Slovenië, vertelt dat bijen in het land bijna heilig zijn. Op 19 mei vierde Nederland haar 30 jaar goede relatie met Slovenië. Voor deze gelegenheid nodigde het ook België en Luxemburg uit. Samen gaven ze een bijenhuis cadeau aan een basischool in Duplek. Met dit cadeau stonden de landen ook alvast stil bij de Wereld Bijendag.

Het Ministerie van Buitenlandse zaken interviewde Johan Verboom, de Nederlandse ambassadeur in Slovenië. Hij vertelt onder andere over wat bijen betekenen voor Slovenië. En hoe kinderen al vroeg leren dat de bij belangrijk is. Daarnaast gaat hij in op de nauwe banden die Nederland met Slovenië heeft.

Lees het hele interview op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nederland geeft samen met België en Luxemburg een bijenhuis
Beeld: ©Gemeente Duplek (Slovenië) / Gemeente Duplek (Slovenië)

Uitslag fotowedstrijd Bijenlandschap West-Brabant

Bijenlandschap West-Brabant organiseerde samen met Groene Cirkel Bijenlandschap een fotowedstrijd voor inwoners van de regio. De opdracht was: fotografeer een bijentuin of een bijenlandschap. Een deskundige jury koos uit 67 inzendingen 5 winnaars. Ook kreeg een deelnemer een eervolle vermelding. Woensdag 29 juni maakten ze de prijswinnaars bekend. René Lazeroms, de bijenambassadeur van West-Brabant en wethouder van de Gemeente Rucphen, zette hen in het zonnetje.

Meer informatie over de fotowedstrijd en de prijswinnende foto's.

Bloemenweide
Beeld: ©Bijenlandschap West-Brabant

Gemeente Steenbergen in actie voor meer biodiversiteit

NBS partner gemeente Steenbergen zet zich in voor meer natuur binnen de bebouwde kom. Dit doet ze met het project Natuur in de Wijk. Dit project geeft inwoners de kans om dieren in stedelijk gebied voedsel en een veilige plek te geven. De gemeente biedt daarvoor gratis nestkastjes en beplanting aan. Ze roept daarom inwoners, scholen, bedrijven en andere geïnteresseerden op om deze te bestellen. Zo werken ze samen aan een beter leefgebied voor vogels en insecten in de wijk. 

Hoe pakt de gemeente dit project aan? Lees verder.

Rozenbottel

Kennisdag Ecologisch bermbeheer: Innovatie en machines

Op 22 april organiseerde onze partner de Vlinderstichting voor Kleurkeur een nieuwe kennisdag over ecologisch bermbeheer. Deze keer met het onderwerp ‘Innovatie en machines’. Deelnemers kregen informatie over nieuwe apparaten en(digitale) hulpmiddelen voor ecologisch bermbeheer. Daarnaast zagen ze hoe 3 van deze innovaties in de praktijk werken. De dag liet zien dat innovaties zoals deze een grote rol kunnen spelen bij ecologisch beheer.

Lees meer over deze kennisdag.

Demonstratie van de Ecochopper, een maai-zuigcombinatie die in één werkgang maait en ruimt
Beeld: ©De Vlinderstichting / De Vlinderstichting