Nieuwsbrief Nationale Bijenstrategie 2022 editie 14

Benieuwd wat er in Nederland gebeurt om de bijensterfte en daling van andere bestuivers te stoppen? Lees dan de nieuwsbrief van de Nationale Bijenstrategie. Kom erachter aan welke bij-vriendelijke projecten de meer dan 80 partners werken.

Ambassadeur in the spotlight: Ger van Laak

9 ambassadeurs werken met de Nationale Bijenstrategie (NBS) aan verschillende thema’s uit de Theory of Change (ToC). Zo helpen ze om van de acties in de ToC een succes te maken. In deze nieuwsbrief stellen we ambassadeur Ger van Laak voor van Yuverta. Hij is ambassadeur voor het thema 'educatie'. Waarom meldde hij zich aan als ambassadeur? Wat doet hij al voor bestuivers binnen zijn thema? En wat wil hij nog bereiken voor educatie?

Meer lezen over het ambassadeurschap van Ger van Laak?

Ger van Laak
Beeld: ©Yuverta / Yuverta

Nationale Bijenstrategie in de Amerikaanse media: een ark voor bijen

Deze maand verscheen een mooi artikel over de Nationale Bijenstrategie (NBS) op de Amerikaanse website Reasons tot be cheerful. Hierop vind je positieve verhalen, vaak met bewezen oplossingen voor belangrijke problemen in de wereld. Onafhankelijk journalist, Anne Pinto, las over de acties voor bestuivers in Nederland en besloot dat dit zo'n positief verhaal was. Daarvoor interviewde ze verschillende mensen die betrokken zijn bij de NBS. Van hoe de strategie ontstond tot de behaalde resultaten. En de uitdagingen waar ze mee te maken heeft op weg naar het einddoel. Alles komt aan bod.

Benieuwd naar het hele artikel van de NBS? Lees verder.

Logo van de Nationale Bijenstrategie

Context-afhankelijke richtlijnen: haalbare oplossingen om concurrentie tussen de wilde bij en de honingbij te voorkomen

We merken steeds vaker dat honingbijen in Nederland niet gewenst zijn in beschermde (natuur)gebieden. Dit komt meestal doordat honingbijen en wilde bijen daar concurreren om voedsel. We denken dat dit een negatief effect heeft op de wilde bij. En dat we voedselconcurrentie tussen beide soorten moeten voorkomen. Maar het is juist het landschap waarin de wilde bij en de honingbij samenkomen dat voor een groot deel bepaalt hoe ze op elkaar reageren.

Lees verder en download het rapport van Wageningen Environmental Research over de haalbaarheid van context-afhankelijke richtlijnen om concurrentie tussen honingbijen en wilde bijen te voorkomen.

Honingbij en 2 wilde bijen (hommels) op een zonnebloem
Beeld: ©Fotograaf Jeroen Scheper / Fotograaf Jeroen Scheper

Gemeente Hellendoorn wint provinciale 'Blije Berm'-verkiezing

Mooi nieuws van onze partner provincie Overijssel. De gemeente Hellendoorn heeft de 'Blije Berm'-verkiezing' gewonnen. Steenwijkerland eindigde op de 2e plaats. De aanmoedigingsprijs was voor de gemeente Dalfsen.

Lees waarom Hellendoorn deze prijs heeft gewonnen.

Anneriek Simons, Beleidsmedewerker Groen, Annemarie Dubbink, Wethouder gemeente Hellendoorn en Erik Pluimers, Medewerker Groen in winnende berm Helmkruidlaan in Nijverdal
Beeld: ©Gemeente Hellendoorn / Gemeente Hellendoorn

Wat heeft de Nationale Bijenstrategie al gebracht en wat is nog nodig?

In 2030 zijn bestuivers en bestuiving duurzaam behouden en bevorderd, dat is het eindddoel van de Nationale Bijenstrategie. Liggen we op koers om dit te halen? Hoe hebben de initiatieven van de partners bijgedragen aan het einddoel? En wat zijn de behaalde resultaten tot nu toe? Dit onderzochten 14 partners van de strategie in een workshop op 6 juli, onder begeleiding van Stichting Akvo. De workshop leverde mooie inzichten op. Die weer leidden tot nieuwe actiepunten.

Meer lezen over de workshop en de resultaten?

Tafel workshop met materialen
Beeld: ©Akvo / Akvo

Subsidie Sectorale interventie Bijenteelt voor onderzoeks- en kennisinstellingen

Wil je als onderzoeks- of kennisinstelling bijdragen aan het verbeteren van de bijenteelt in Nederland? Dan kun je de subsidie Sectorale interventie Bijenteelt aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit kan nog tot 3 oktober 2022, voor 9:00 uur. Je krijgt subsidie als je bijdraagt aan kennis over goede imkerpraktijken in Nederland.

Deze subsidie is onderdeel van het nieuwe Gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB) uit het Nationaal Strategisch Plan(NSP).

Lees meer over deze subsidie of vraag deze aan op de website van RVO.

Imkers met bijenkolonie

Save the date: Symposium Bijengezondheid 15 oktober 2022

Wil je meer weten over bijengezondheid? Onze partner bijen@wur organiseert op 15 oktober hierover een symposium. Ze doet dit samen met NBS partners de Nederlandse Bijenhoudersvereniging en Imkers Nederland. Het symposium combineren ze met de nationale bijengezondheidsdag.

Meer informatie en aanmelden?

Bijen op honingraat