Nieuwsbrief Nationale Bijenstrategie 2022 editie 15

Benieuwd wat er in Nederland gebeurt om de bijensterfte en daling van andere bestuivers te stoppen? Lees dan de nieuwsbrief van de Nationale Bijenstrategie. Kom erachter aan welke bij-vriendelijke projecten de meer dan 80 partners werken.

Nieuwe partner Nationale Bijenstrategie: Heijmans stelt zich voor

Graag laten we onze nieuwste bij-vriendelijke partner aan het woord. Bouwbedrijf Heijmans opende kort geleden hun natuurinclusieve en klimaatbestendige bedrijfstuin in Rosmalen. Een goede plek voor (wilde) bijen en andere bestuivers dus. Hoe pakte Heijmans dit aan? En wat doet het allemaal voor bestuivers? We stelden een paar vragen aan Hannako Bakker, adviseur Duurzaamheid: klimaatadaptatie & natuur en Raoul van Acker, ecoloog bij Heijmans.

Lees verder voor het hele interview.

Nicky Kruizinga van de NBS overhandigt partnerbord aan CFO Heijmans Gavin van Boekel
Beeld: ©Fotograaf Marc Blommaert / Fotograaf Marc Blommaert

Flyers Nationale Bijenstrategie

In september 2022 maakte de Nationale Bijenstrategie (NBS) 3 digitale flyers voor:

  1. Terreinbeherende organisaties
  2. Gemeenten, waterschappen en provincies
  3. Bedrijven

In elke flyer staat algemene informatie over de NBS. Daarnaast vindt elke doelgroep snelle links om bestuivers een handje te helpen. En een lijst met handige websites.

Downloaden en delen
Je downloadt de flyers op de website van de Nationale Bijenstrategie. Ken je iemand in jouw netwerk die ook iets voor (wilde) bestuivers wil doen? Stuur dan deze flyers door en zorg voor meer aandacht en acties voor bestuivers!

1 van de 3 flyers van de NBS - flyer terreinbeherende organisaties
Beeld: Nationale Bijenstrategie

Uitnodiging webinar voor bij-vriendelijke gemeentes op 1 december: Laat jouw gemeente zoemen

Nederland Zoemt organiseert op donderdag 1 december het webinar ‘Laat jouw gemeente zoemen’. Hierin staat de praktijk van bij-vriendelijk beheer centraal. Wil jouw gemeente graag bij-vriendelijk worden, maar blijkt dat in de praktijk nog best lastig? Dan krijg je tijdens dit webinar tips en concrete handvatten om aan de slag te gaan. Zet de datum in je agenda. Je kunt gratis meedoen.

Lees meer over het webinar en hoe je je aanmeldt.

Hommels op paarse bloemen
Beeld: IVN Natuureducatie

Sportparken en biodiversiteit? Test het met de EcoCheck Sportparken

Hoe kunnen sportparken een bijdrage leveren aan de biodiversiteit? En hoe staat jouw sportpark er wat dat betreft voor? 2 partners van de Nationale Bijenstrategie gingen hiermee aan de slag. De Vlinderstichting ontwikkelde in opdracht van de provincie Gelderland, de EcoCheck. Bovendien geeft ze veel praktische handvatten om sportparken meer biodivers te maken. En er zijn goede, inspirerende voorbeelden.

Benieuwd naar de tips en meer inspiratie?

Groen sportveld

Nationale Bijenstrategie samen met kennispartner WUR op de uitverkochte Beheerdersdag

Vrijdag 23 september was de 14e editie van de Beheerdersdag op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. De Beheerdersdag is dé ontmoetingsdag voor iedereen die werkt in bos, natuur en landschap. Met meer dan 500 bos- en natuurbeheerders was de Beheerdersdag helemaal uitverkocht. De Nationale Bijenstrategie (NBS) en kennispartner Wageningen University & Research (WUR) waren erbij. Een korte terugblik.

Lees meer over de bijdrage van NBS en WUR.

Bezoekers op informatiemarkt Beheerdersdag
Beeld: ©Fotograaf Fabrice Ottburg / Fotograaf Fabrice Ottburg

Wie wordt de bij-vriendelijkste gemeente van 2023?

Arnhem is de bij-vriendelijkste gemeente van 2022. Wie neemt in 2023 het stokje over? Elke gemeente die vriendelijk is voor wilde bijen kan meedoen. Nederland Zoemt organiseert voor de 6e keer de verkiezing voor de bij-vriendelijkste gemeente. Aanmelden kan tot en met 20 januari.

Meer weten over de verkiezing voor bij-vriendelijkste gemeente?

Hommels op paarse bloemen
Beeld: IVN Natuureducatie

Nationale Bijenstrategie in actie voor het einddoel

Op 11 oktober 2022 was de vervolgworkshop voor partners van de Nationale Bijenstrategie (NBS). Stichting Akvo begeleidde deze weer. In een eerdere bijeenkomst onderzochten de deelnemers hoe de initiatieven van de partners bijdroegen aan het einddoel. In de vervolgworkshop werden de genoemde effecten en resultaten aangevuld. Zo werkt de NBS met haar partners naar het einddoel: in 2030 zijn bestuivers en bestuiving duurzaam behouden en bevorderd. Benieuwd naar de punten van de workshop? We noemen er een paar.

Meer lezen over de workshop en wat er aan bod kwam?

In groepjes werken aan een opdracht tijdens de workshop
Beeld: ©Akvo / Akvo

Ruim 1 miljoen Europese handtekeningen voor burgerinitiatief 'Red bijen en boeren'

Het Europees burgerinitiatief 'Red bijen en boeren' is succesvol. Het haalde meer dan 1 miljoen handtekeningen op in 27 EU-landen. De Europese Commissie verklaarde alle stemmen geldig. De ondertekenaars laten hiermee duidelijk zien dat ze het gebruik van pesticiden sterk willen verminderen. De Bijenstichting, Partner van de Nationale Bijenstrategie, is vanuit Nederland betrokken bij dit Europese initiatief.

Meer over het burgerinitiatief en de vervolgstappen.

Landbouwgrond omring met bloemen

Nieuw Bijenlandschap IJsselmonde van start

Begin dit jaar is een nieuw bijenlandschap opgericht op het eiland IJsselmonde, ten Zuiden van Rotterdam. Bijenlandschap IJsselmonde wil zorgen voor meer leefgebied voor wilde bijen en andere dieren. EIS Kenniscentrum Insecten (EIS), partner van de Nationale Bijenstrategie, adviseert het bijenlandschap en doet onderzoek. En denkt actief mee.

Lees meer over de activiteiten van het Bijenlandschap en welke kansen er nog liggen.

Bij op gele bloem

Meerdere winnaars bij NK Tegelwippen

Deze maand vielen meerdere gemeenten in de prijzen bij het NK Tegelwippen. De Gouden Tegel ging naar Den Haag voor de meest gewipte tegels in totaal. Maar liefst 306.178 tegels. De 3 Gouden Scheppen gingen naar Breda, Almelo en Hollands Kroon. Zij wipten de meeste tegels per inwoner van de grote, middelgrote en kleine gemeenten.

Bekijk de korte prijsuitreiking en meld je aan voor volgend jaar!

Gemeente Den Haag met gouden tegel
Beeld: NK Tegelwippen

Bekijk alle bijeninitiatieven

Wil je een bijeninitiatief beginnen en wil je weten welke initiatieven er al bestaan? Of wil je in contact komen met een initiatiefnemer? Bekijk dan eens het filter Bijeninitiatieven op onze website. Hierin kun je filters aan-en uitzetten om zo een handig overzicht te maken. Bijvoorbeeld van de verschillende bijeninitiatieven per provincie of per type initiatief of per terrein.

In de database vind je de partnerinitiatieven van:

  • de Nationale bijenstrategie
  • bestuivers.nl
  • Nederland Zoemt
  • LandschappenNL

De database is een initiatief van Nederland Zoemt en ontwikkeld door Naturalis.

Logo van de Nationale Bijenstrategie