Nieuwsbrief Nationale Bijenstrategie 2023 editie 16

Benieuwd wat er in Nederland gebeurt om de bijensterfte en daling van andere bestuivers te stoppen? Lees dan de nieuwsbrief van de Nationale Bijenstrategie. Kom erachter aan welke bij-vriendelijke projecten de meer dan 90 partners werken.

Save the date: Event Nationale Bijenstrategie 2 november 2023

De Nationale Bijenstrategie bestaat 5 jaar! Daarom organiseren we op donderdag 2 november een groot event voor jou en jouw relaties. Wat hebben we dankzij ons netwerk allemaal gedaan en bereikt? Daar staan we zeker bij stil. Wat we precies gaan doen, daarover vertellen we later meer. Houd deze datum alvast vrij in je agenda. Hier wil je toch bij zijn?

Save the date Event Nationale Bijenstrategie

Stichting Food4Bees tekent Manifest voor een volhoudbaar voedselsysteem

Onze partner, Food4Bees, is hiermee onderdeel van Kenniscoalitie De Plaatsen. Binnen deze coalitie zetten verschillende partijen zich in voor een snellere overgang naar een duurzaam voedselsysteem. Dit systeem zorgt ook voor meer biodiversiteit en dus meer bestuivers. Eric van Oijen van Food4Bees ziet het als zijn uitdaging om binnen de coalitie de bestuivers te vertegenwoordigen. Hij werkt in het eerste kennis- en praktijkcentrum in een netwerk van Plaatsen: Plaats De Kleine Aarde in Boxtel.

Meer lezen over het Manifest en Plaats De Kleine Aarde?

Sfeerimpressie Plaats De Kleine Aarde
Beeld: ©Food4Bees

Doe binnenkort mee aan de evaluatie van Kennisimpuls Bestuivers!

In 2017 is het onderzoeksprogramma Kennisimpuls Bestuivers gestart. Dit programma ontwikkelt en deelt kennis om (wilde) bestuivers in Nederland te behouden en te bevorderen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) financiert het onderzoeksprogramma.

Vragenlijst voor partners van de Nationale Bijenstrategie
Ben je partner van de Nationale Bijenstrategie? Dan ben je vast bekend met Kennisimpuls Bestuivers. Het ministerie is benieuwd naar jouw mening over de informatie en producten die in dit programma zijn ontwikkeld. Daarom krijg je binnenkort een uitnodiging om een korte vragenlijst in te vullen.

Jouw mening is waardevol en maakt het mogelijk om het onderzoeksprogramma verder te optimaliseren. Vul daarom de vragenlijst in!

Alvast hartelijk bedankt voor je deelname!

Tekening 3 personen die wat willen zeggen

NK Tegelwippen voor gemeenten: tegel eruit en groen erin

In 2022 deden al 135 gemeenten mee. Zij vervingen samen meer dan 4 miljoen tegels voor groen! Gaat jouw gemeente dit jaar de strijd aan? Beleidsmakers kunnen hun gemeente nu aanmelden. Vanaf 21 maart tot en met 31 oktober 2023 kun je je gewipte tegels doorgeven. NK Tegelwippen is onderdeel van de campagne 'Een groener Nederland begint in je eigen tuin'. Verschillende groene organisaties werken hieraan mee.

Lees meer over NK tegelwippen en hoe jouw gemeente mee kan doen!

Post NK Tegelwippen 2023
Beeld: ©NK Tegelwippen

Samen kunnen we meer: word jij onze 100e partner?

Met ruim 90 partners zijn we al hard op weg naar onze 100e partner. We breiden graag ons partnernetwerk uit. Want samen kunnen we meer doen voor bestuivers. En meer leren over bestuivers. Heb je interesse in het partnerschap van de Nationale Bijenstrategie? Of ken jij een organisatie binnen jouw netwerk voor wie dit interessant kan zijn? We vertellen je graag wat partnerschap betekent. Wie weet begroeten we jou of jouw relatie als 100e partner op ons Bijenevent op 2 november!

Alles over partnerschap van de Nationale Bijenstrategie.

Logo van de Nationale Bijenstrategie

Doe mee met de Nationale Bijentelling op 15 en 16 april 2023!

Wil je bijen helpen? Doe dan op 15 of 16 april mee aan de Nationale Bijentelling. En tel een half uur lang de bijen in jouw tuin of balkon. Zo help je mee aan landelijk bijenonderzoek. Met de resultaten zien onderzoekers waar verschillende soorten voorkomen. En of ze in aantal toe- of afnemen. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met NBS-partner EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. Dit jaar is alweer de 6e editie.

Lees meer over de bijentelling of meld je direct aan.

Logo Nationale Bijentelling
Beeld: ©IVN Natuureducatie

Waardevol veldonderzoek naar unieke bijensoorten op Texel

Texel blijkt een toevluchtsoord te zijn voor 4, zelfs 5 bedreigde bijensoorten. De Provincie Noord- Holland wil graag maatregelen nemen voor behoud en herstel van deze soorten op het Waddeneiland. NBS-partner EIS Kenniscentrum Insecten (EIS) deed 2 jaar veldonderzoek naar de verspreiding van deze soorten. En naar de eisen die zij aan hun omgeving stellen. Het zorgde voor waardevolle informatie die kan helpen bij bescherming van de populaties.

Lees meer en download het onderzoek.

Gewone langhoornbij (mannetje) op rode klaver
Beeld: ©Fotograaf Menno Reemer

22 april is het Nationale Zaaidag: help jij bestuivers aan meer voedsel?

Bijen en andere bestuivers hebben niet genoeg voedsel. Daarom organiseert NBS-partner de Bijenstichting samen met Stichting Bijenvrienden op 22 april weer de Nationale Zaaidag. Jouw hulp is hard nodig. Help bestuivers aan meer voedsel en zaai op deze dag bloemen. Haal daarvoor gratis inheems bloemzaad op bij de voedselbanken voor bijen van NBS-partner The Pollinators. Wil je zelf een voedselbank worden? Meld je dan bij hen aan.

Lees meer over Nationale Zaaidag en alle activiteiten.

Poster campagne The Pollinators met de tekst Help met bij-voeren
Beeld: ©The Pollinators

Genomineerden Bij-vriendelijkste Gemeente bekend

Nederland Zoemt heeft 4 gemeenten genomineerd voor de titel Bij-vriendelijkste Gemeente. Wordt het Waadhoeke, Gouda, Maasgouw of Almere? Alle 4 zetten ze zich bijzonder in voor een veilige en voedselrijke thuishaven voor wilde bijen. Op 10 maart maakt Nederland Zoemt de winnaar bekend.

Meer weten over wat deze gemeentes doen?

Logo Nederland Zoemt
Beeld: ©Nederland Zoemt

Fotografeer een bij voor World Bee Day op 20 mei!

NBS-partner de Bijenstichting organiseert een fotowedstrijd op 20 mei, World Bee Day. Ze roept iedereen op om dan (wilde) bijen te fotograferen. Met jouw foto maak je kans op mooie prijzen. De Bijenstichting organiseert en coördineert World Bee Day in Nederland samen met de Stichting Bijenvrienden. De fotowedstrijd is een van de activiteiten om mensen meer stil te laten staan bij de (wilde) bijen in hun leefomgeving.

Meer lezen over World Bee Day en de fotowedstrijd?

Zijdebij op gele bloem