Nieuwsbrief Nationale Bijenstrategie 2023 editie 17

Benieuwd wat er in Nederland gebeurt om de bijensterfte en daling van andere bestuivers te stoppen? Lees dan de nieuwsbrief van de Nationale Bijenstrategie. Kom erachter aan welke bij-vriendelijke projecten de bijna 100 partners werken.

Hoveniers helpen de bij met groene, levende tuinen

Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) is al vanaf het begin onze partner. Een mooi moment om eens in gesprek te gaan. VHG werkt aan een actueel thema: groen. Hoe dragen hoveniers bij aan het vergroten van een groene leefomgeving? Wat betekent dit voor bestuivers en biodiversiteit? En hoe helpt VHG haar leden hierbij? We spraken met beleidsadviseur Ingrid Sangers en met 2 leden van VHG, hoveniers Dionysios Sofronas en Thijs Magielse.

Lees verder over hoe hoveniers bijdragen aan een groenere leefomgeving.

Foto Thijs Magielse en Dionysios Sofronas
Beeld: ©Thijs Magielse & Dionysios Sofronas (VHG)

Nieuw: boekje aan de slag met biodiversiteit voor gemeenten

Werk je bij een gemeente? Dan is het nieuwe boekje ‘Aan de slag met biodiversiteit’ iets voor jou. Hierin vind je duidelijke informatie over biodiversiteit. Maar ook praktische handvatten om het publiek bij dit onderwerp te betrekken. Het boekje is gemaakt door IPC Groene Ruimte, Vereniging Stadswerk en Stichting Steenbreek. En is vooral bedoeld voor gemeentelijke organisaties. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) maakte het boekje mede mogelijk met een financiële bijdrage.

Meer over het boekje en weten hoe je deze krijgt?

Voorkant boekje aan de slag met biodiversiteit
Beeld: ©Stichting Steenbreek

Unie van Bosgroepen, nieuwe partner Nationale Bijenstrategie

Een van onze nieuwe bij-vriendelijke partners is de Unie van Bosgroepen. De Unie stimuleert en mobiliseert de 3 regionale Bosgroepen om bij-vriendelijke plannen op te stellen. Een voorbeeld is Bosgroep Midden Nederland. Zij maakten heidebeheerplannen voor de gemeenten Nunspeet en Ermelo. Hoe nemen de Bosgroepen bestuivers mee in het beheer? We vroegen het Marije Storteboom, directeur bij de Unie van Bosgroepen en Marjolein van Os, ecoloog bij Bosgroep Midden Nederland.

Lees alles over de bij-vriendelijke aanpak van de Unie van Bosgroepen.

Algemeen directeur Marije Storteboom & ecoloog Marjolein van Os van de Unie van Bosgroepen met partnerbord Nationale Bijenstrategie
Beeld: ©Unie van Bosgroepen

Resultaten evaluatie Kennisimpuls Bestuivers, maart 2023

Hoe waarderen partners de informatie en producten van Kennisimpuls Bestuivers? We vroegen jou, als partner van de Nationale Bijenstrategie, om daarover een vragenlijst in te vullen. Ruim een kwart van de partners heeft dit gedaan. Waarvoor hartelijk bedankt. Uit het onderzoek kwamen waardevolle resultaten. We geven een korte samenvatting.

Bekijk de resultaten.

Tekening 3 personen die wat willen zeggen

Nieuw rapport Bestrijdingsmiddelen in tuinplanten voor de Tuinbranche

Kortgeleden kwam het rapport over bestrijdingsmiddelen in tuinplanten uit. Partner van de Nationale Bijenstrategie (NBS), Tuinbranche Nederland, gaf opdracht voor dit jaarlijkse onderzoek in tuincentra. Deze tuincentra zijn aangesloten bij de Ambitie gewasbeschermingsmiddelen in de sierteelt van Tuinbranche. NBS-partners CLM en Stichting Natuur en Milieu voerden het onderzoek uit. Ze vergeleken de resultaten met eerdere jaren. En met de ambitie. In hun conclusies en aanbevelingen staan positieve resultaten en verbeterpunten.

Meer weten over dit rapport?

Bloeiende planten in een kas
Beeld: ©Fotograaf Jarno Kraaijvanger - Worcflow

Uitnodiging webinar 8 juni 2023: laat jouw gemeente zoemen

Wil jouw gemeente graag bij-vriendelijk worden? En zoek je naar inspirerende voorbeelden en tips? Doe dan mee met het webinar ‘Laat jouw gemeente zoemen’ van Nederland Zoemt. Het webinar is vooral bedoeld voor medewerkers van gemeenten die bij-vriendelijk beleid uitvoeren. Je kijkt het webinar gratis op donderdag 8 juni van 15:30 tot 16:45 uur. Lees hier alvast een voorproefje en meld je aan!

Meer weten over het webinar en aanmelden?

Logo Nederland Zoemt
Beeld: ©Nederland Zoemt

Nederland ondersteunt herziene Europese Bestuivers Initiatief

In januari 2023 heeft de Europese Commissie het Europese Bestuivers Initiatief herzien. In het herziene initiatief zijn de acties tegen de achteruitgang van bestuivers in de EU aangescherpt. De verbeteringen sluiten goed aan bij het Nederlandse beleid voor bestuivers. Nederland is dan ook positief en ondersteunt het herziene Bestuivers Initiatief.

Lees meer over het herziene initiatief voor bestuivers.

Hommel op paarse bloem

Stichting Bee Foundation signaleert hoge sterfte onder honingbijen

Stichting Bee Foundation, partner van de NBS, geeft aan dat er een hoge sterfte onder honingbijenvolken is in Nederland. In maart hield de stichting een enquête onder houders van honingbijen. Daaraan namen 250 imkers deel. Uit de resultaten blijkt dat meer dan 30% van de bijenvolken de winter van 2022-2023 niet overleefde. Vooral bijenvolken die op eigen honing leefden, hebben een hogere sterfte. Bee Foundation stelt vast dat de meest natuurlijk gehouden bijen het meest getroffen zijn. De enorme sterfte laat zien dat de bijen niet meer vitaal zijn.

Meer over dit onderzoek en de resultaten.

Honingbijenvolk

Doe mee aan het Fruitige Bijtjes Onderzoek!

Bijenexperts bij NBS-partner, Naturalis, doen onderzoek naar de bestuivingskracht van bijen bij appelbomen. Het Fruitige Bijtjes Onderzoek vindt plaats door heel Nederland. De bijenexperts hopen erachter te komen of er voldoende bijen zijn om de appelbomen goed te kunnen bestuiven. En welke bijensoorten daar precies aan bijdragen. Het mooie is dat iedereen kan meedoen.

Meer informatie of meetellen?

Bij op appelbloesem
Beeld: ©Fotograaf Marlie van Loon Koggel

Succes voor Voedselbanken voor Bijen op Nationale Zaaidag

Op 22 april vond de 10eeditie van de Nationale Zaaidag plaats. Een dag speciaal voor bijen en andere bestuivers, want zij vinden niet genoeg voedsel in Nederland. NBS-partner The Pollinators is blij met het resultaat van hun campagne ‘Voer de Bij Bij’ . Dit jaar openden zij voor de vierde keer op Nationale Zaaidag de voedselbanken voor bijen. NBS-partner de Bijenstichting organiseert Nationale Zaaidag samen met Stichting Bijenvrienden. Zij zette zich dit jaar met het Blije Bijen scholenprogramma in het bijzonder in voor scholen.

Lees meer over het succes van de Nationale Zaaidag.

Afbeelding en tekst campagne Voer de Bij bij
Beeld: ©The Pollinators

Terugblik webinar BoerenNatuurdag: zorg voor meer leefgebied voor insecten

Hoe beheer je agrarisch landschap zo, dat er meer leefgebied komt voor insecten? En hoe kunnen gemeenten en ondernemers in Noord Brabant boerenerven meer biodivers maken? Het project ErvenPlus biedt daar kansen voor. NBS-partners De Vlinderstichting en Brabants Landschap gaven op 14 maart samen een webinar op BoerenNatuurdag. Organisator van deze dag is NBS-partner BoerenNatuur. Een korte terugblik op de presentaties van onze partners.

Lees een korte samenvatting of kijk het webinar terug.

Kruidenrijk grasland
Beeld: ©Fotograaf Jarno Kraaijvanger - Worcflow

Minder bestuivers geteld door koude weer

Ondanks kou en regen telden meer dan 3400 Nederlanders bijen, tijdens de 6eNationale Bijentelling. De meest getelde bijen zijn de honingbij, de gehoornde en de rosse metselbij. De hommel werd veel minder geteld. De bijen lieten zich door het koudere en bewolkte weer minder zien. Daarom verlengde de organisatie de telling met een week. Experts delen de eerste resultaten van de telling.

Benieuwd naar eerste resultaten?

Logo Nationale Bijentelling
Beeld: ©IVN Natuureducatie

Achter de schermen bij de Nationale Bijenstrategie

Wat gebeurt er allemaal bij de Nationale Bijenstrategie (NBS)? Wij nemen je graag mee in waar we nu aan werken. En vertellen je over nieuwe, leuke projecten waarin we samenwerken met partners en andere netwerken.

Meer weten over onze projecten en samenwerkingen?

Logo van de Nationale Bijenstrategie