“Ik ben ervan overtuigd dat je dit niet alleen kunt.” - PPS Post mei 2019

In deze editie van PPS Post een dubbelinterview over EnergieRijk Den Haag, met projectdirecreur Frans Deeleman (RVB) en Arjon Aalbers van Facilicom. “Je hebt elkaar nodig. Het is complex, er zijn veel facetten die meespelen, niet alleen op technisch gebied, maar ook op het gebied van de besluitvorming. Ik vind het een uitdaging om het wél te laten lukken en zo een voorbeeld te zijn voor andere regio’s.”

Verder in deze editie van PPS Post:

EnergieRijk Den Haag: “Niet alleen praatje uit jongensboek”

Publieke organisaties en private partijen werken samen aan het verduurzamen van een aantal kantoorpanden in het centrum van Den Haag, zoals het provinciehuis, het stadhuis en verschillende ministeries. Dat doen ze onder de naam EnergieRijk Den Haag (ERDH). “De kern van het programma is dat je met elkaar op zoek gaat naar oplossingen”, aldus projectdirecteur Frans Deeleman. Onder het programma vallen ook enkele DBFMO-panden.

Ook voor Facilicom, één van de private partijen, heeft het meedoen aan het ERDH verschillende voordelen. Het bedrijf ziet het als een economische kans om de juiste expertise in te mogen brengen. Maar, zegt Aalbers: “Facilicom is een familiebedrijf. Er werken inmiddels zo’n 33.000 mensen bij ons. Dus het voelt ook echt als een verantwoordelijkheid van de familie om bij te dragen aan een goede leefomgeving.”

Lees het hele dubbelinterview op de website van PPS bij het Rijk.

© Corné Bastiaansen

Is de Afsluitdijk straks klaar voor een superstorm?

De komende jaren wordt de Afsluitdijk versterkt. De 32 kilometer lange dijk, die eigenlijk een dam is, wordt onder meer voorzien van nieuwe bekleding aan Waddenzeezijde. Maar voordat het zover is, wordt eerst getest of de nieuwe bekleding een superstorm van eens in de 10.000 jaar kan weerstaan. De testen vinden plaats in de Deltagoot, een langgerekte waterbak van 300 meter lang en 5 meter breed, waarin grote golven kunnen worden opgewekt. Bouwconsortium Levvel zal de versterking van de Afsluitdijk in opdracht van Rijkswaterstaat ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden. De bouwwerkzaamheden zijn gestart in april en duren tot eind 2022.

  • Een overzicht van alle geplande werkzaamheden staat in dit bericht.
  • Meer informatie over de tests, inclusief beelden van de Deltagoot, is hier te vinden.
© Rijkswaterstaat

Fotoreportage nieuwe zeesluis IJmuiden

De bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden, een DBFM-project, vordert gestaag. Rijkswaterstaat heeft de voortgang in beeld gebracht met een fotoreportage. Zo krijgt het Sluis Operatie Centrum, van waaruit de sluis straks wordt bediend, steeds meer gezicht; blijken er voor de bouw van de sluis duizenden steigerbuizen nodig te zijn; en zijn er beelden van de betonstort: een ware megaklus.

  • Bekijk hier het uitgebreide fotoverslag.
© Rijkswaterstaat

Startsein voor aanleg A16 Rotterdam

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft het officiële startsein gegeven voor de aanleg van de A16 Rotterdam. De nieuwe snelweg zorgt ervoor dat het verkeer in de drukke regio Rotterdam vlotter kan doorrijden. De rijksweg met tunnel wordt 11 kilometer lang en volledig energieneutraal. De weg wordt aangelegd door De Groene Boog, een consortium van Besix, Dura Vermeer, Van Oord, TBI (Mobilis, CroonWolters & Dros), Rebel en John Laing. Het contract omvat ook het beheer en onderhoud voor een periode van 20 jaar.

  • Lees hier het volledige nieuwsbericht.
© Rijkswaterstaat

Tweede sluiskolk Eefde krijgt unieke segmentdeur

De tweede sluiskolk in Eefde krijgt aan de ene kant puntdeuren en aan de andere kant een segmentdeur. Die segmentdeur is bijzonder, omdat deze deur voor het eerst in Nederland wordt toegepast in een schutsluis. Aannemerscombinatie Lock to Twente stelde voor in de nieuwe sluiskolk aan de IJsselzijde traditionele puntdeuren te plaatsen en aan de kant van het Twentekanaal een segmentdeur. Een segmentdeur bestaat uit een enkele halfronde deur, die verticaal draait om zijn as. Als de sluis open is, ligt de segmentdeur plat op de bodem. Schepen varen over de deur heen. De deur draait omhoog als de sluis gesloten wordt.

  • Lees hier het volledige nieuwsbericht.
© Rijkswaterstaat

Overzicht gunningen Grond-, Weg- en Waterbouw 2018

Rijkswaterstaat heeft het overzicht gepubliceerd van de in 2018 gegunde aanbestedingen in de Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW). De organisatie komt hiermee tegemoet aan de wens van de markt om inzicht te geven in de gegunde projecten.

  • Lees hier het volledige nieuwsbericht.

Colofon

Uitgave en redactie: Ministerie van Financiën, Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf. Voor meer informatie over PPS bij het Rijk en eerdere nieuwsberichten ga naar onze website of mail naar: info@ppsbijhetrijk.nl