Nieuwsbrief Regeringsnieuws - Tijdelijke bescherming stopt per 4 september 2023 voor derdelanders uit Oekraïne

Tijdelijke bescherming stopt per 4 september 2023 voor derdelanders uit Oekraïne

Vanaf 4 september 2023 vallen derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne niet meer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het gaat om ongeveer 2.900 personen. Dit betekent dat ze na beëindiging van de tijdelijke bescherming de asielprocedure kunnen doorlopen of Nederland binnen 28 dagen na 4 september moeten verlaten. De overgang verloopt gefaseerd.   

Tijdelijke bescherming stopt per 4 september 2023 voor derdelanders uit Oekraïne

Start campagne tegen geweld in huiselijke kring

Bijna 1,3 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder zijn in één jaar tijd slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Om mensen die te maken hebben met huiselijk geweld te helpen, roepen staatssecretaris Van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en minister Weerwind voor Rechtsbescherming (Justitie en Veiligheid) omstanders op in actie te komen.

Rijksoverheid start campagne tegen geweld in huiselijke kring en stimuleert omstanders het gesprek aan te gaan

Ondernemers weten weg naar elektrische bestelbus te vinden

Het aantal elektrische bestelwagens stijgt stevig door. Dit jaar komen er, met subsidie, ruim 7.500 elektrische bestelbussen bij. Dat betekent dat het aantal elektrische bestelbussen in één klap met de helft gaat stijgen. En dat is mooi nieuws in aanloop naar 2025. Vanaf dan mogen steden zero-emissiezones in en rond hun stadscentra aanwijzen die zonder vervuilende uitlaatgassen bevoorraad worden. Bijvoorbeeld met elektrische bestelbussen.

Ondernemers weten weg naar elektrische bestelbus te vinden

Colofon

Ministerie van Algemene Zaken
Redactie Rijksoverheid.nl