Consulair Dienstencentrum (CDC)

Het Consulair Dienstencentrum legaliseert Nederlandse documenten voor gebruik in het buitenland.

Consulair Dienstencentrum (CDC)

Contactgegevens

Telefoonnummer
+31 247 247 247
E-mailadres
info.consulair@minbuza.nl
Openingstijden
maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 12.30 uur. U kunt geen afspraak maken. De legalisatiebalie is gesloten op officiële feestdagen.

Bezoekadres

  • Rijnstraat 8
  • 2515 XP Den Haag

Postadres

  • Postbus 20061
  • 2500 EB Den Haag

Legaliseren van Nederlandse documenten

Het CDC legaliseert documenten voor gebruik in het buitenland. Dit kan op 2 manieren:

  • U levert het Nederlandse document in bij de Legalisatiebalie van het CDC. U kunt dit ook laten doen door een familielid of kennis. De Legalisatiebalie van het CDC is elke werkdag open van 9.00 uur tot 12.30 uur. 's Middags zijn de loketten gesloten voor het publiek. Documenten die u vóór 11.30 uur inlevert, kunt u nog dezelfde dag ophalen. Heeft u de documenten na 11.30 ingeleverd? U kunt ze dan de volgende werkdag ophalen vanaf 9.00 uur. De wachttijd is gemiddeld 1 uur. Wilt u meer dan 20 documenten laten legaliseren? Houdt u dan rekening met een langere wachttijd.
  • U stuurt de documenten (aangetekend) naar het CDC. (zie postadres op deze pagina)

Let op: Voordat u naar het CDC gaat, controleert u eerst wat de voorwaarden voor uw document zijn. Er zijn namelijk ook documenten waarvoor eerst nog andere stappen of legalisaties nodig zijn.

Kosten legaliseren door CDC

Legaliseren van Nederlandse documenten kost € 10 per document. Levert u de documenten in bij de Legalisatiebalie van het CDC? U betaalt dan direct aan de Legalisatiebalie. Het CDC geeft de voorkeur aan betaling per pin aan de balie.

Als u de documenten opstuurt naar het CDC, ontvangt u een brief waarin staat hoe u moet betalen. Nadat uw betaling binnen is, stuurt het CDC u binnen 5 tot 7 werkdagen de gelegaliseerde documenten. Het CDC stuurt documenten die het niet kan legaliseren aan u terug. U krijgt de kosten niet terug als u minder dan € 15 heeft betaald. Het CDC verzoekt u om naast uw adres ook uw e-mail adres en/of telefoonnummer te vermelden in uw brief.

Bemiddelen bij opvragen of legaliseren buitenlandse documenten

Het CDC kan in sommige gevallen voor Nederlanders bemiddelen bij het opvragen en/of legaliseren van een buitenlands document. Dit hangt af van het land waar het document vandaan komt. Sommige landen geven alleen een akte of uittreksel af aan de persoon van wie het document is of een familielid.

Is bemiddeling door BZ mogelijk voor het land waar het document vandaan komt? U kunt dan een verzoek indienen per brief aan het CDC. Het document dat u wilt laten opvragen of legaliseren moet wel van iemand met een Nederlandse nationaliteit zijn. Samen met uw schriftelijke verzoek stuurt u 2 kopieën van uw Nederlands paspoort. Daarnaast moet u ook 2 kopieën van de originele akte bijvoegen. Heeft u deze niet meer? Vermeld dan de volgende gegevens in uw brief:

  • de volledige namen van de ouders (geboorteakte);
  • plaats en datum van het huwelijk/overlijden/geboorte (huwelijksakte, overlijdensakte of geboorteakte).

Gaat het alleen om een legalisatie van een buitenlands document? Dan stuurt u bij uw schriftelijke verzoek het originele document en 2 kopieën van uw Nederlandse paspoort. Omdat u een origineel document verstuurt, kunt u dit het beste aangetekend doen.

Kosten bemiddelen CDC

Het CDC brengt bemiddelingskosten in rekening voor het opvragen en/of legaliseren van een buitenlands document. De kosten bedragen € 131 per document. Zodra uw betaling is ontvangen, neemt het CDC uw aanvraag in behandeling. Als het niet lukt om een document op te vragen, kunt u de bemiddelingskosten niet terugkrijgen.

Het aanvragen en/of legaliseren van een akte duurt gemiddeld 8 tot 12 maanden. Het CDC kan niet garanderen dat dit altijd lukt. Het CDC is hiervoor afhankelijk van de buitenlandse autoriteiten.

Consulair Dienstencentrum (CDC)