Statement Decembermoordenproces

Op 20 december 2023 heeft het Surinaamse Hof van Justitie, de hoogste rechterlijke macht in Suriname, een definitieve uitspraak gedaan in het Decembermoordenproces. Oud-president Bouterse is in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij de marteling van en moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in 1982 in Fort Zeelandia, Paramaribo. De vier medeverdachten zijn veroordeeld tot 15 jaar. Dit markeert een belangrijk moment, met name voor de families en nabestaanden van de slachtoffers. De Nederlandse regering hoopt dat dit vonnis hen troost biedt.

Daarnaast toont het vonnis de enorme inzet en onafhankelijkheid van de Surinaamse rechterlijke macht. Zij hebben, vaak ook onder moeilijke omstandigheden, hun werk onvermoeibaar voortgezet. Het is nu aan de Surinaamse autoriteiten om opvolging te geven aan het vonnis in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving.