Toespraak van staatssecretaris Uslu bij de opening van Regiohelden

Staatssecretaris Uslu (OCW) sprak bij de opening van Regiohelden, een netwerk- en trainingsdag voor journalisten van regionale omroepen. Deze vond plaats op 20 april 2023 in Vlissingen. 

[het gesproken woord geldt!]

Goedemorgen allemaal,

Een man en een vrouw, voorovergebogen over een plattegrond.

Een stuk papier met veel betekenis voor de vrouw, Eugénie. Zij wijst erop een plek aan, waar zij zelf is geboren.

Ik citeer: ‘Dat is het enige moment dat wij samen zijn geweest. Bij mijn geboorte, een split second.’ Einde citaat.

Het is een scène uit ‘Het geheim van Moederheil’. Deze documentaire van Omroep Brabant, gaat over het zogeheten doorgangshuis in Breda. Waar ongehuwde, zwangere vrouwen gingen bevallen en vaak, onder zware druk, hun kind moesten afstaan ter adoptie.

Een documentaire waar ik, als cultuurhistoricus, op aansloeg. En ik was niet de enige, want ‘Het geheim van Moederheil’ is genomineerd voor de Regiohelden Awards, in de categorie De Verhalenverteller.

Ik zit overigens niet in de jury, dus ik weet niet wie de prijs in de wacht gaat slepen. Daarvoor moeten we nog even geduld hebben.  

Wel weet ik dat er in alle categorieën prachtig werk is genomineerd. Een weerspiegeling van de kracht van de regionale journalistiek. Want jullie werk raakt, komt dichtbij.

Of het nou gaat om diepgravende onderzoeksjournalistiek, een podcast of een vernieuwend journalistiek project. Verhalen vertellen zit in jullie DNA.

Jullie weten het nieuws dicht bij de mensen te brengen, kennen de regio’s door en door, en zijn genesteld in de samenleving. Gedreven door nieuwsgierigheid willen jullie vragen stellen, uitzoeken hoe iets echt in elkaar steekt, en dat aan het licht brengen.

Dat is ontzettend belangrijk werk. Juist nu, want we leven in een tijd van fake news en nieuwsbubbels.

Bubbels die je kapot kunt prikken met de juiste informatie. En daar zorgen jullie voor. Door te informeren, te verhelderen en te verlichten.

En nee, dat is niet altijd even makkelijk. Want we leven ook in een tijd waarin jullie werk in twijfel wordt getrokken. Je scheldwoorden naar je hoofd krijgt geslingerd, als je bijvoorbeeld met een camera op straat staat. Of je online een bak kritiek over je krijgt uitgestort.

Ik kan me goed voorstellen dat zoiets je niet in de koude kleren gaat zitten. Helemaal omdat jullie dicht bij de mensen in de regio’s staan. En die kritiek daardoor misschien extra hard aankomt.

Maar jullie werk is wel van onschatbare waarde. Want jullie wortels reiken diep in de regio’s, jullie brengen genuanceerde verhalen met verschillende standpunten en dragen bij aan meer onderling begrip.

Verbinding is de grootste kracht van de regionale journalistiek. Het cement voor de regio’s, maar ook voor het gehele medialandschap. Want ook daar zoeken jullie elkaar op, weten jullie verbindingen te leggen. Lokaal, regionaal en landelijk.

Een mooi voorbeeld is de Journalistieke Alliantie, waardoor regionale omroepen en de NOS nog inniger samenwerken. Jullie kijken waar jullie elkaar kunnen versterken, hoe je samen tot nog mooiere en diepgravender producties kunt komen en hoe je content makkelijker kunt uitwisselen.

Blijf dat ook vooral doen!

Zoek elkaar op, en leg verbindingen. Kijk waar er kansen liggen om de kwaliteit van de journalistiek hoog te houden. En misschien wel naar een nieuw niveau te tillen.

Dat kan ook vandaag, met de vele workshops. Maar ook door naar elkaar te luisteren, vragen te stellen aan collega’s, en van elkaar te leren. Want samen hebben jullie een schat aan journalistieke kennis. Laat die vandaag verder floreren.

Veel plezier allemaal!