Toespraak staatssecretaris Gunay Uslu bij opening filmfestival Film by the Sea

Staatssecretaris Gunay Uslu (OCW) sprak op vrijdag 8 september 2023 tijdens de opening van het filmfestival Film by the Sea in Vlissingen. Het gesproken woord geldt.

‘A martini. Shaken, not stirred.’

‘I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti.’

‘Here’s Johnny!’

Zinnen die je terugvoeren naar dat ene moment, die ene scène. Alsof er een monitor in je hoofd aangaat. Je hoort de woorden stuk voor stuk, met een perfecte intonatie. Diepgeworteld in je geheugen, in ons collectieve geheugen.    

Dat is de kracht van bewegend beeld. Film schept herinneringen, die je meeneemt nadat je de aftiteling hebt gezien. Je weet nog waar je was. Met wie. En wat je voelde op dat ene moment.

Hoe je vol spanning toekeek toen James Bond zijn signature drink bestelde. Hoe Hannibal Lecter je angst aanjaagde met alleen al zijn blik. Of hoe je moest beven toen schrijver Jack langzaam zijn verstand verloor in een afgelegen hotel.

Film is magisch. Je stapt in een andere wereld, ontmoet mensen die je anders nooit zou ontmoeten. Je kruipt in de hoofden van die mensen. Ziet wat voor gedachten zij hebben, waarom ze doen wat ze doen.

De Amerikaanse regisseur Francis Ford Coppola benoemde het ooit treffend, die innige relatie tussen cinema, film en magie. Filmmakers zijn tovenaars. En hun toverkracht kunnen we ook de komende dagen zien tijdens Film by the Sea, waar zeer uiteenlopende makers hun werk tonen.

Vaak met een duidelijke link tussen literatuur en beeld. Zo zijn er veel boekverfilmingen te zien. Dit festival brengt op die manier beide werelden dichter bij elkaar. En dat maakt het misschien nog iets magischer.

Want het zijn verhalen die je kunnen verrassen, schokken of juist ontroeren. Of je kunnen irriteren, of zelfs boos maken. Ook dat kan. Toch komt een gesprek op gang. Nadat je de bioscoopzaal uitloopt, een café induikt en daarna je indrukken deelt. Of een recensie leest die je herkent of juist niet kan plaatsen.

Film zet je aan het denken, en voor je het weet heeft een iconische zin zich in je geheugen genesteld. En niet alleen bij jou, maar ook bij anderen. En dat is ware toverkracht.

Dank u wel!