Podcast: Diplomatie Raakt

Meer dan 150 ambassadeurs werken verspreid over de hele wereld om ons Koninkrijk te vertegenwoordigen. Ze zijn er voor alle Nederlanders die in het buitenland wonen, werken of reizen. In deze podcast neemt u een kijkje achter de schermen van hun werk. Luister Diplomatie Raakt op een podcast app als Spotify of via deze pagina. 

Over de podcast

Diplomatie Raakt gaat over het werk en leven van Nederlandse ambassadeurs en andere diplomaten. Ambassadeurs openen deuren voor het Nederlandse bedrijfsleven, werken aan veiligheid en maken internationale afspraken over wereldwijde uitdagingen, zoals klimaatverandering en ongelijkheid.

Maar hoe doen ze dat precies? Hoe helpen ze Nederland? En is uitgezonden worden echt zo avontuurlijk als het klinkt?

Serie 4 - Gepresenteerd door Liesbeth Rasker (2023)

In deze serie staat in elke aflevering een belangrijk nieuwsmoment centraal waarin ambassadeurs of andere collega’s een grote rol speelden. Wat deed Buitenlandse Zaken en wat was het verhaal achter het nieuws? En hoe zetten de diplomaten zich in voor Nederland?

In iedere aflevering gaat Liesbeth Rasker met een ambassadeur of diplomaat in gesprek over hun werk in het buitenland en vanuit Nederland. Om zo een beeld te krijgen wat het precies betekent om ambassadeur of diplomaat te zijn. En ook wat het werken bij Buitenlandse Zaken betekent voor hun collega’s en persoonlijke leven. 

Serie 3 - Podcastspecial 'Ambassadeur in crisistijd' (2020)

Het coronavirus heeft onze levens flink op z’n kop gezet. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is het een turbulente en bizarre tijd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de 150 ambassades wereldwijd draaien op volle toeren. Wat gebeurt er tijdens deze crisis bij het ministerie van Buitenlandse Zaken? Als alle reisadviezen oranje kleuren en duizenden Nederlanders in het buitenland vast zitten? En wat betekent dit voor de Nederlandse ambassades, het 24/7 Contactcenter in Den Haag en Nederlandse ambassadeurs. Hoe vergaat het hen tijdens de crisis? En welke impact heeft de wereldwijde lockdown op hun werk?

Reisjournalist Liesbeth Rasker onderzoekt in de podcastspecial ‘Ambassadeur in crisistijd’ in zes afleveringen hoe de mensen van het ministerie van Buitenlandse zaken en de Nederlandse ambassades er voor jou en voor Nederland zijn in deze bijzondere tijd.

Serie 2 - Gepresenteerd door Liesbeth Rasker (2020)

In deze serie duikt reisjournalist Liesbeth Rasker in het werk en leven van ambassadeurs.

Serie 1 - Gepresenteerd door Herman van Gelderen (2019)

In deze serie duikt presentator Herman van Gelderen (journalist en tv-maker, eerder woordvoerder op het ministerie van Buitenlandse Zaken) in het werk en leven van ambassadeurs.