Podcast: Diplomatie Raakt

Meer dan 150 ambassadeurs werken verspreid over de hele wereld om ons Koninkrijk te vertegenwoordigen. Ze zijn er voor alle Nederlanders die in het buitenland wonen, werken of reizen. In deze podcast neemt u een kijkje achter de schermen van hun werk. Luister Diplomatie Raakt op een podcast app als Spotify of via deze pagina. 

Ze openen deuren voor het Nederlandse bedrijfsleven, werken aan veiligheid en maken internationale afspraken over wereldwijde uitdagingen, zoals klimaatverandering en ongelijkheid.

Maar hoe doen ze dat precies? Hoe helpen ze Nederland? En is uitgezonden worden echt zo avontuurlijk als het klinkt?

Podcastspecial 'Ambassadeur in crisistijd'

Het coronavirus heeft onze levens flink op z’n kop gezet. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is het een turbulente en bizarre tijd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de 150 ambassades wereldwijd draaien op volle toeren. Wat gebeurt er tijdens deze crisis bij het ministerie van Buitenlandse Zaken? Als alle reisadviezen oranje kleuren en duizenden Nederlanders in het buitenland vast zitten? En wat betekent dit voor de Nederlandse ambassades, het 24/7 Contactcenter in Den Haag en Nederlandse ambassadeurs. Hoe vergaat het hen tijdens de crisis? En welke impact heeft de wereldwijde lockdown op hun werk?

Reisjournalist Liesbeth Rasker onderzoekt in de podcastspecial ‘Ambassadeur in crisistijd’ in zes afleveringen hoe de mensen van het ministerie van Buitenlandse zaken en de Nederlandse ambassades er voor jou en voor Nederland zijn in deze bijzondere tijd.

Luister hier naar de podcastspecial 'Ambassadeur in crisistijd'. 

Podcast Diplomatie Raakt

In de Podcast Diplomatie Raakt duiken reisjournalist Liesbeth Rasker en presentator Herman van Gelderen (journalist en tv-maker, eerder woordvoerder op het ministerie van Buitenlandse Zaken) in het werk en leven van ambassadeurs.

Serie 2 - Gepresenteerd door Liesbeth Rasker

Aflevering 1 - Simon Smits, ambassadeur in het Verenigd-Koninkrijk

In deze eerste aflevering is Simon Smits te gast. Hij werkt al sinds 1983 voor Buitenlandse Zaken en werd onder andere uitgezonden naar voormalig Joegoslavië, Zuid-Afrika en Bangladesh. Sinds 2015 is z’n standplaats dichter bij huis, namelijk het Verenigd Koninkrijk. We spreken elkaar aan de vooravond van de Brexit. Hoe is het om in zo’n tumultueuze tijd ambassadeur te zijn?

Simon geeft een lesje Brexit voor beginners, legt uit hoe het departement van Buitenlandse Zaken georganiseerd is en hij vertelt waarom er iedere maand mandarijnen en oranje fietsbellen op de ambassade te vinden zijn.

Luister de aflevering met  Simon Smits

Aflevering 2 - Irma van Dueren, ambassadeur in Jemen

In deze aflevering onze ambassadeur in Jemen, Irma van Dueren. Door de oorlog in Jemen kan ze niet vanuit de ambassade in Sanaa werken. Noodgedwongen verdeelt ze haar tijd tussen de buurlanden van Jemen en het ministerie in Den Haag.

Irma vertelt hoe ze na een carrière bij non-profit organisaties ambassadeur werd, waarom Nederland nog steeds zeer actief is in Jemen en ze neemt ons mee naar Stockholm, voor de vredesonderhandelingen.

Luister de aflevering met Irma van Dueren

Aflevering 3: Jeroen Roodenburg, ambassadeur in Colombia

Jeroen Roodenburg werkte onder andere in Irak, bij de VN en in India. Hij is nu bezig aan zijn laatste half jaar als ambassadeur in Colombia. Een land dat enorm booming is, zowel voor Nederlandse ondernemers als toeristen maar waar het oorlogsverleden nog altijd een grote rol speelt in het dagelijks leven.

Jeroen vertelt over de ontvoering van Spoorloos-presentator Derek Bolt en wat zijn rol als ambassadeur was bij de vrijlating, waarom Colombianen massaal op de fiets stappen en waarom ambassadeurs iedere vier jaar wisselen van post.

Luister de aflevering met Jeroen Roodenburg

Aflevering 4: Joanne Doornewaard, ambassadeur in Zuid-Korea

Joanne Doornewaard is de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Korea. Ze is een echte netwerker en is als ambassadeur het liefst op pad.

Joanne vertelt hoe ze tijdens haar vorige post in Sri Lanka de aanslagen meemaakte, hoe ze Nederlandse ondernemers helpt in Zuid-Korea en waarom Zuid-Koreanen met liefde twee uur naar Nederlands toneel kijken.

Luister de aflevering met Joanne Doornewaard

Aflevering 5: Karin Boven, ambassadeur in Soedan

In deze aflevering onze ambassadeur in Soedan, Karin Boven. Ze is van huis uit antropoloog en besloot pas later in haar carrière om diplomaat te worden. Waarom die carrièreswitch? En hoe is het om te wonen in een land waar weinig voorzieningen zijn? 

Karin vertelt ons hoe jonge Soedanezen de dictator afzetten, hoe ze een geheime vrouwenvoetbalcompetitie ontdekte en waarom ze met andere EU-ambassadeurs in een whatsapp-groep zit.

Luister de aflevering met Karin Boven

Aflevering 6: Jan Waltmans, ambassadeur in Libanon

In deze laatste aflevering van Diplomatie Raakt is Jan Waltmans te gast. Onze ambassadeur in Libanon. Hiervoor werkte hij onder andere in Irak, Afghanistan en Zambia. Wat is de aantrekkingskracht van een ambassadeurschap in dit soort landen? En is hij wel eens bang geweest? 

Jan vertelt over de twee werelden die in Libanon samenkomen, de oorlog in Syrië en hoe de aardappel de Nederlanders en de Libanezen met elkaar verbindt.  

Luister de aflevering met Jan Waltmans

Serie 1 - Gepresenteerd door Herman van Gelderen

Aflevering 1: Trump, Nederland en de NAVO

Marisa Gerards is de belangrijkste Nederlandse diplomaat bij de NAVO. Heeft Trump een punt met zijn kritiek op de organisatie? Samen met presentator Herman van Gelderen laat de diplomaat zien wat de alliantie betekent voor Nederland.

Luister de aflevering met Marisa Gerards

Aflevering 2: Indonesië: toerisme, aardbevingen en water

Rob Swartbol, de Nederlandse ambassadeur in Indonesië, over aardbevingen, watermanagement en de verantwoordelijkheid voor het Nederlandse toerisme op Bali.

Luister de aflevering met Rob Swartbol 

Bekijk het videofragment waar Rob het in de uitzending over heeft.

Aflevering 3: India en China, nieuwe economische grootmachten

Guido Tielman en Koen Sizoo zijn Nederlandse diplomaten in India en China. Ze spreken met presentator Herman van Gelderen over het werk in opkomende economische grootmachten en de Nederlandse belangen in Azië.

Luister de aflevering met Guido Tielman en Koen Sizoo

Aflevering 4: Einde van een tijdperk in Zimbabwe

Barbara van Hellemond is nieuwe ambassadeur in Harare. Ze spreekt met Herman van Gelderen over Zimbabwe: het einde van het tijdper-Mugabe, de kwakkelende economie en compensatie voor onteigende boeren.

Luister de aflevering met Barbara van Hellemond

Aflevering 5: Peru

Wiebe de Boer, de Nederlandse ambassadeur in Lima, spreekt met Herman van Gelderen over werken in een hiërarchische maatschappij, over een land dat verandert en de uitdagingen van snelle modernisering.

Luister de aflevering met Wiebe de Boer

Aflevering 6: Nederland en de G20

De G20 is een internationaal forum om financiële stabiliteit te bevorderen. Ambassadeurs Aart Jacobi en Roel Nieuwenkamp praten over het belang van de G20 en hoe het Nederland lukt om daarbij aan te schuiven.

Luister de aflevering met Aart Jacobi en Roel Nieuwenkamp