Regels voor hergebruik en recycling van textiel

De textielindustrie is wereldwijd een van de meest vervuilende industrieën en verspilt veel grondstoffen. De overheid wil vervuiling en verspilling van textiel, zoals kleding en beddengoed, verminderen. Het doel is om in 2050 alleen nog gerecycled en duurzaam textiel te gebruiken. 

Textiel heeft grote impact op het milieu

De impact van textiel op het milieu is groot. Om textiel te maken, is er namelijk veel land, water en energie nodig en worden er veel chemicaliën gebruikt. Daarnaast neemt het textielafval toe. In Nederland komt meer dan 50% van het textiel bij het huishoudelijk restafval terecht. En dat wordt naar verwachting nog meer, omdat er steeds meer textiel wordt gemaakt en gekocht. Ook wordt kleding minder lang gedragen en minder vaak hergebruikt.

Producenten verantwoordelijk voor hergebruik textiel

De overheid heeft een plan gemaakt om de negatieve impact van textiel op het milieu tegen te gaan. En meer textiel te hergebruiken en recyclen. 

Een van de maatregelen uit dit Beleidsprogramma circulair textiel, is het invoeren van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV). Dit houdt in dat per 1 juli 2023 producenten verantwoordelijk zijn voor hun textielproducten in de afvalfase: de fase waarin de consument, de gebruiker van het textiel, het niet meer hoeft. Producenten van textiel moeten er dan voor zorgen dat het textiel wordt ingezameld, zodat het weer hergebruikt en gerecycled kan worden. Ze kunnen een boete krijgen als ze niet voldoen aan de doelen die gesteld zijn voor hergebruik en recycling. 

De regels gelden voor alle producenten die nieuw textiel verkopen in Nederland. Het gaat om een aantal soorten textiel:

  • kleding, bijvoorbeeld shirts, truien en broeken;
  • bedlinnen, bijvoorbeeld dekbedovertrekken en hoeslakens;
  • tafellinnen, bijvoorbeeld tafelkleden;
  • huishoudlinnen, bijvoorbeeld handdoeken en theedoeken.

Consumenten moeten textiel gratis kunnen inleveren

Producenten moeten ervoor zorgen dat consumenten het hele jaar door gratis oud textiel kunnen inleveren. De manier waarop de producenten het oude textiel innemen, mogen zij zelf bepalen. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:

  • consumenten leveren het oude textiel in bij daarvoor bestemde containers;
  • consumenten leveren het textiel in bij de winkel waar zij het gekocht hebben.

Producenten moeten ervoor zorgen dat consumenten weten op welke manier zij oud textiel kunnen inleveren. En snappen wat er na inname met het textiel gebeurt.

Cijfers verkocht, hergebruikt en gerecycled textiel openbaar maken

Daarnaast moeten producenten gegevens over de verkoop van textiel en het hergebruiken en recyclen hiervan doorgeven. Dit betekent dat ze:

  • zich vanaf 1 juli 2023 binnen 6 weken moeten melden bij de overheid;
  • vanaf 2024 moeten doorgeven hoeveel textiel ze verkopen in Nederland;
  • vanaf 2026 moeten doorgeven hoeveel textiel ze hergebruiken en recyclen. 

Read this information in English