Welke fluorescentielampen kan ik niet meer kopen?

Vanaf 24 februari 2023 kunt u niet meer alle CLF-spaarlampen en tl-buizen in de winkelschappen vinden. Dat komt doordat er een gevaarlijke stof in zit. Ledlampen zijn vaak een goed alternatief.

Nederland en Europa willen minder gevaarlijke stoffen gebruiken. In de meest gebruikte typen fluorescentielampen (spaarlampen en tl-buizen) zit bijvoorbeeld de stof kwik. Kwik is een erg gevaarlijke stof. Daarom moet u kapotte spaarlampen en tl-buizen niet in uw eigen prullenbak gooien, maar naar een speciaal inzamelpunt brengen. Die zitten vaak in winkels of in de milieustraat. In de lampen zit maar heel weinig kwik. Zolang de lamp niet breekt is hij veilig. Maar ledlampen zijn een goed alternatief. Die werken zonder kwik en verbruiken minder elektriciteit. Daarom gaan de landen in Europa lampen met kwik verbieden. Sommige lampen zijn vanaf 24 februari 2023 verboden, anderen vanaf 24 augustus 2023.

Typen fluorescentielampen die zullen verdwijnen

Deze typen lampen zullen op termijn uit de winkelschappen verdwijnen:

CFL-spaarlampen met verschillende wattages

CFL-spaarlampen worden ook wel compacte fluorescentielampen (CFL) genoemd. De technische aanduiding voor deze lampen is ‘kwikhoudende compacte fluorescentielampen voor algemene verlichtingsdoelen met een enkele lampvoet’.

Verboden spaarlampen
Startdatum verbod Specificatie CFL-spaarlamp
24 februari 2023 Met een wattage kleiner dan 30 watt. 
24 februari 2023 Met een wattage tussen 30 en 50 watt, of gelijk aan 30 watt.
24 februari 2023 Met een wattage tussen 50 en 150 watt, of gelijk aan 50 watt.
24 februari 2023 Met een wattage groter of gelijk aan 150 watt.
24 februari 2023 Lamp met een ronde of vierkante vorm en een diameter van kleiner of gelijk aan 17 millimeter.
24 augustus 2023 Met een wattage kleiner dan 30 watt met een levensduur van tenminste 20.000 branduren.

Tl-buizen met verschillende diameters (bijvoorbeeld: T2; T5; T7; T12)

Deze tl-buizen worden ook wel lineaire fluorescentielampen (LFL) genoemd De technische aanduiding voor deze lampen is ‘kwikhoudende lineaire fluorescentielampen voor algemene verlichtingsdoelen met een dubbele lampenvoet’.

Verboden tl-buizen
Startdatum verbod Specificatie tl-buizen
24 februari 2023 Met een diameter van kleiner dan 9 millimeter (bijvoorbeeld de T2).
24 februari 2023 Met een diameter groter dan 28 millimeter (bijvoorbeeld de T12).
24 februari 2023 Met een levensduur van tenminste 25.000 branduren.
24 augustus 2023 Met een diameter tussen of gelijk aan 9 en 17 millimeter (bijvoorbeeld de T5).
24 augustus 2023 Met een diameter tussen de 17 en 28 millimeter, of gelijk aan 28 millimeter (bijvoorbeeld de T8).

Toegestane fluorescentielampen

Niet alle soorten kwikhoudende fluorescentielampen worden verboden. Zo zullen bijvoorbeeld lampen toegestaan blijven die gebruikt worden in noodverlichting (zoals vluchtrouteaanduiding of anti-paniekverlichting). Maar ook fluorescentielampen die UV-licht uitzenden en inductielampen. Deze lampen blijven toegestaan omdat er nog geen goed werkende kwik-vrije alternatieven voor zouden zijn.

Voorraden opmaken

Marktdeelnemers (zoals winkels en andere leveranciers) mogen bestaande voorraden nog wel opmaken. Het kan dus dat de lampen pas op een later moment niet meer in de winkels liggen. Ledlampen zijn vaak een goed alternatief. Op lange termijn bent u met een ledlamp vaak voordeliger uit.

Verboden lamp toch technisch noodzakelijk?

Het kan gebeuren dat een ledlamp minder goed werkt in uw lampenhouder (armatuur). Dan moet u uw lampenhouder misschien vervangen of (technisch) aanpassen. Dit vraagt nieuw materiaal en allerlei werkzaamheden. Dat is niet fijn voor het milieu en voor uw portemonnee. U kunt dan soms toch de fluorescentielampen als reserveonderdeel blijven aanschaffen. Dit hangt wel af van de keuze van marktdeelnemers om de lampen voor die gevallen te blijven aanbieden. Het is nog niet bekend of leveranciers dat inderdaad zullen doen.