Is een klein glas alcohol tijdens mijn zwangerschap schadelijk?

Als u risico’s voor het ongeboren kind wil uitsluiten, dan is de enige veilige keuze om helemaal te stoppen met het drinken van alcohol. Bij voorkeur al vanaf het moment dat u zwanger probeert te worden.

Geen veilige hoeveelheid alcohol

Er is geen hoeveelheid alcohol die bewezen veilig is. Het risico voor uw kind neemt toe als u meer en vaker drinkt tijdens de zwangerschap. 

Risico’s alcohol zwangerschap

Alcohol is een giftige stof. De belangrijkste risico’s bij drinken tijdens de zwangerschap zijn:

  • een miskraam;
  • schade aan hersenen of andere organen van de baby;
  • een te vroeg geboren baby;
  • een te lichte baby (laag geboortegewicht);
  • Foetaal Alcohol Syndroom (FAS): kinderen met FAS kunnen groeiproblemen, een afwijkende gezichtsvorm, neurologische afwijkingen of gedragsproblemen hebben.

Vragen over alcohol drinken zwangerschap

Voor meer informatie over alcohol en zwangerschap kunt u terecht bij strakszwangerworden.nl. Deze website is van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in samenwerking met beroepsorganisaties. Ook kunt u terecht op alcoholinfo.nl. Bij vragen kunt u bellen met de alcoholinfolijn van het Trimbos Instituut: 0900-1995.

Online cursus 'Alcoholvrij zwanger'

Hoe kunt u zorgen voor een alcoholvrije zwangerschap? En waar moet u op letten als u borstvoeding geeft? De gratis online cursus 'Alcoholvrij zwanger' gaat in op vragen rondom alcohol en zwangerschap. U krijgt informatie, kunt filmpjes bekijken en ontvangt persoonlijke adviezen. U kunt de cursus in uw eigen tempo thuis volgen en u kunt de cursus onderbreken wanneer u wilt.

Alcohol en borstvoeding

In Nederland is het advies om geen alcohol te drinken als u borstvoeding geeft. Als u toch alcohol drinkt, is het belangrijk om per standaardglas alcohol 3 uur te wachten met borstvoeding geven of moedermelk afkolven.