Vanaf welke leeftijd mag ik alcohol bij me hebben op openbare plekken?

Vanaf 18 jaar. Onder die leeftijd is het strafbaar om alcohol bij je te hebben op openbare plekken. Je kunt dan een boete krijgen.

Boete voor minderjarigen die alcohol drinken op openbare plekken

Als je nog geen 18 jaar bent is het strafbaar om geopende drankjes met alcohol bij je te hebben op openbare plekken, zoals een winkelcentrum of sportkantine. Je loopt dan risico op een taakstraf of een boete. Die is: 

  • € 50 voor jongeren onder 16 jaar; en
  • € 100 voor jongeren van 16 en 17 jaar oud.

Alcohol onder de 18 in winkel of supermarkt

Neem een geldig legitimatiebewijs mee je als je als meerderjarige alcohol koopt. Je kunt alleen drank kopen als je kunt aantonen dat je 18 jaar of ouder bent. Voor een kassamedewerker is het soms lastig om dat in te schatten. Laat daarom altijd je ID zien.  

Zodra je als minderjarige een winkel verlaat met een alcoholhoudende drank ben je strafbaar en kun je een boete krijgen.  

Naleving leeftijdsgrens

1 van de doelstellingen uit het preventieakkoord is 100% naleving van de leeftijdsgrens in 2030 (in 2022: 39%). Om dit te bereiken zijn er voor verkopers handvatten, zoals de E-learning voor verantwoord alcohol verstrekken

Verbod op wederverstrekking

Omdat jongeren vaak alcohol krijgen van meerderjarige vrienden of familie is wederverstrekking strafbaar geworden. Dit betekent dat volwassenen strafbaar zijn als zij op voor publiek toegankelijke plaatsen, zoals in horeca en op festivals, alcoholhoudende drank geven aan minderjarigen. Vrienden, ouders of andere volwassenen die alcohol in een bar, op een festival of op een andere openbare plek doorgeven aan een minderjarige riskeren een boete van € 100. 

Dit verbod is gericht op verdere ontmoediging van alcoholgebruik door minderjarigen. Deze maatregel is genomen omdat uit onderzoek blijkt dat jongeren in de meeste gevallen alcohol verkrijgen van meerderjarige vrienden of familie.