Waar vind ik hulp bij een alcoholverslaving?

In de meeste grote gemeenten is er een organisatie voor behandeling van alcoholverslaving. De huisarts of plaatselijke GGD kan u hier meer over vertellen. Ook kunt u hulp vinden op internet of bij programma’s en zelfhulpgroepen.

Hulp en informatie via internet over alcoholgebruik en alcoholverslaving

Op de volgende websites vindt u hulp en informatie over alcoholgebruik en alcoholverslaving:

  • De websites alcoholinfo.nl en allesoverdrinken.nl bieden programma’s voor volwassenen die zelfstandig hun alcoholgebruik willen minderen of willen stoppen met drinken.
  • Ben je tussen de 14 en 26 jaar? Dan kun je terecht op Kopstoring.nl. (voor informatie, mailen met deskundige en online groepscursus). 
    Als je ouder dan 18 bent, kun je ook kijken op Helpmijndierbareisverslaafd.nl. Deze site wijst de weg naar hulpverlening en geeft feiten en tips over omgaan met drank. Maar ook over de gevolgen voor kinderen en erfelijke aanleg. Het is mogelijk om anoniem vragen te stellen.
  • Op allesoverdrinken.nl kunt u anonieme tests invullen over alcoholgebruik. Door het invullen van een zelftest komt u te weten of uw drinkgedrag een risico is voor uw gezondheid.
  • Het Trimbos Instituut biedt het onlineprogramma 'Negen maanden niet' aan. Dat is voor mensen met een kinderwens en zwangere vrouwen die willen stoppen met drinken.

Programma’s en zelfhulpgroepen bij alcoholverslaving

Voor mensen die willen minderen of stoppen met alcohol zijn er diverse online programma’s en zelfhulpgroepen. Bijvoorbeeld de Anonieme Alcoholisten (AA).

De Alcohol Infolijn van het Trimbos Instituut heeft adressen van zelfhulpgroepen voor u.