Hoe vraag ik een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan?

Een VOG kan voor personen worden aangevraagd of voor organisaties. Lees hoe u een VOG aanvraagt.

Justis behandelt VOG-aanvragen

Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat het justitiële verleden van een persoon of rechtspersoon geen bezwaar vormt voor de functie of het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. Justis (de screeningsautoriteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid) is de enige instantie die de VOG-aanvragen behandelt en de VOG afgeeft.

Aanvragen VOG voor personen

Soms heeft u een VOG nodig voor een nieuwe functie, baan, stage of opdracht als zzp’er of vrijwilliger. U kunt ook een VOG nodig hebben voor de aanvraag van een visum, vergunning of lidmaatschap. U moet dan een VOG voor natuurlijke personen aanvragen (VOG NP).

De organisatie die om de VOG vraagt laat u weten of u dit digitaal of schriftelijk kunt doen. Op Justis.nl staat uitgelegd hoe u de VOG digitaal of schriftelijk kunt aanvragen.
 

Als organisatie een VOG laten aanvragen

U kunt als organisatie of werkgever iemand laten screenen via een VOG. Ga na:

Aanvragen VOG voor organisaties

Soms moet een organisatie een VOG voor rechtspersonen (VOG RP) overleggen. Dit is bijvoorbeeld nodig voor een contractafsluiting. Of om lid te worden van een brancheorganisatie. Kijk op de website van Justis hoe uw organisatie de VOG voor rechtspersonen digitaal of schriftelijk kan aanvragen

Meer informatie over de VOG

Op Justis.nl vindt u alle informatie over de VOG.