Kinderarmoede

Schoolreisjes, sporten, muziekles, een verjaardag vieren, bijles. Het lijkt zo gewoon dat alle kinderen in Nederland dit kunnen doen. Maar niet elke ouder kan dit betalen. Voor die ouders is er hulp.  Daarnaast neemt de overheid maatregelen om kinderarmoede en ongelijke kansen bij kinderen tegen te gaan.

Minder armoede binnen gezinnen

De Rijksoverheid wil dat ieder kind in een gezin met een laag inkomen kan meedoen met leeftijdsgenoten. Met verschillende maatregelen probeert de overheid armoede binnen gezinnen terug te dringen.

  • In 2019 gingende algemene heffingskorting en de arbeidskorting omhoog en de belastingtarieven omlaag.
  • Verhoging van zorgtoeslag voor paren, de kinderbijslag en de kinderopvangtoeslag. Dit verhoogt het besteedbaar inkomen van ouders met een laag inkomen.
  • De overheid wil schulden terugdringen en mensen begeleiden van bijstand naar werk.
  • De overheid onderzoekt of het systeem van toeslagen gemakkelijker kan worden gemaakt.

Maatregelen voor meer gelijke kansen

Het kabinet neemt ook maatregelen die zorgen voor meer gelijke kansen bij kinderen. Bijvoorbeeld met:

  • Lessen voor kinderen en jongeren over het uitgeven van geld.
  • Gratis schoolmaaltijden op scholen in kwetsbare wijken.
  • Meer geld voor spullen en activiteiten voor kinderen via gemeenten en stichtingen.

Hulp door gemeenten

Gemeenten kunnen helpen als kinderen niet met leeftijdsgenoten kunnen meedoen door geldgebrek van hun ouders. Er is speciaal aandacht voor mensen die werken met een laag inkomen en met kinderen.

Op de website van hun gemeente kunnen mensen zien of hun gezin in aanmerking komt voor ondersteuning. En hoe zij dit kunnen aanvragen. Per gemeente kunnen de voorwaarden en het aanbod verschillen.

Hulp voor een kind via een stichting

Veel gemeenten werken samen met stichtingen om nog meer kinderen te kunnen bereiken.  Mensen kunnen hulp voor een kind aanvragen via Samenvoorallekinderen.nl. Dat is de gezamenlijke website van de stichtingen Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job.