Maatregelen tegen fraude kilometerstand

Per 1 juli 2021 registreren RDW erkende garages kilometerstanden van auto’s, lichte bedrijfswagen én motoren bij elke reparatie. De RDW beheert het register met tellerstanden. Vaker kilometerstanden registreren helpt kopers beter te informeren over de staat van een gebruikt vervoersmiddel. De overheid wil met nieuwe maatregelen fraude bij kilometerstanden voorkomen.

Maatregelen

Nu registreert een RDW erkende garage alleen kilometerstanden van auto’s en lichte bedrijfsauto’s bij reparaties boven de € 150. De maatregelen zijn nodig om de regelmatig voorkomende fraude met kilometerstanden te voorkomen. 

Kilometerstand controleren voor aankoop

Door vaker kilometerstanden te registreren, weten kopers beter wat zij kopen. De leeftijd en kilometerstand zijn vaak bepalend voor de prijs van een vervoersmiddel. Zo is een vervoersmiddel met een lagere kilometerstand vaak meer waard dan een waarbij meer kilometers op de teller staan. Daarom moeten alle RDW erkende garages vanaf 1 juli 2021 vaker kilometerstanden registreren. 

De garage geeft de tellerstanden door aan de RDW. Via de website van de RDW is het mogelijk voor voertuigeigenaren om de kilometerstand te controleren (opvragen RDW-Voertuigrapport)