Mag ik met een lichamelijke of geestelijke ziekte een voertuig besturen?

Het hangt af van de ziekte of u een voertuig mag besturen. Soms mag u geen voertuig besturen. Ook het gebruik van medicijnen kan gevolgen hebben voor uw rijgedrag.

Rijgeschiktheid bij lichamelijke of geestelijke ziekte

Met sommige ziekten mag u geen voertuigen besturen. Of alleen onder voorwaarden. Op de website van het CBR vindt u meer informatie over rijden bij een aantal veelvoorkomende gezondheidssituaties.

Ook vindt u op deze website meer informatie over de rijgeschiktheidsprocedure. Het CBR beoordeelt of iemand lichamelijk en geestelijk in staat is om een voertuig te besturen.

Gevolgen medicatie voor rijvaardigheid

Of u bepaalde medicijnen gebruikt, is voor deze beoordeling ook belangrijk. Gebruikt u een medicijn dat negatieve gevolgen heeft voor uw rijgedrag? Dan kan het CBR besluiten dat u niet rijgeschikt bent. Op rijveiligmetmedicijnen.nl gaat u na of u met uw medicijn niet rijgeschikt bent. En dus geen verklaring voor rijgeschiktheid of rijbewijs ontvangt.

Zegt het CBR dat u niet rijgeschikt bent? Dan kunt u uw arts of apotheker vragen naar mogelijke andere medicatie. Soms heeft die minder grote gevolgen voor uw rijvaardigheid.