Waar kan ik oude en gebruikte huishoudelijke apparaten inleveren?

Oude en gebruikte huishoudelijke apparaten kunt u op diverse punten inleveren:

  • in de winkel of bij de online service waar u een nieuw soortgelijk apparaat koopt;
  • in verschillende  winkels of andere locaties  met een inzamelpunt;
  • bij de milieustraat van uw gemeente kunt u apparaten inleveren.

Het gaat hier om alle apparaten die stroom of batterijen nodig hebben. Zoals boormachines, televisies, wasmachines, koelkasten, keukenmachines, mobieltjes, lampen en computers etc.

Oud apparaat inleveren bij aankoop nieuw apparaat

U kunt oude huishoudelijke apparaten inleveren bij de winkel waar u een nieuw, soortgelijk apparaat koopt. Dit is de oud-voor-nieuwregeling. De winkel is verplicht elk soortgelijk apparaat in te nemen. Het maakt dus niet uit om welk merk het gaat, of hoe groot het product is. Het oude apparaat hoeft niet meer te werken.

Winkels mogen geen geld vragen voor deze service. De oud-voor-nieuw-regel geldt alleen voor apparatuur van particulieren, niet van bedrijven.

De oud-voor-nieuw regeling geldt ook als u online of telefonisch een product heeft gekocht dat bij u of een ophaalpunt wordt bezorgd. U kunt ook dan uw oude apparaat inleveren door deze direct mee te geven met de bezorger of bij het ophaalpunt af te geven. Soms kunnen bezorgdiensten, vervoerders en ophaalpunten niet direct uw afgedankte producten meenemen. Er zijn 2 mogelijkheden om uw oude apparaat in te leveren:

  • De online-verkoper haalt binnen 2 weken het apparaat alsnog op.
  • De online-verkoper levert een verpakking zodat u het apparaat kosteloos kan verzenden naar het meegegeven adres.

Gratis oude apparaten inleveren zonder iets te kopen

Bij veel grote winkels kunt u gratis kleine afgedankte apparaten inleveren, zonder dat u een nieuw apparaat koopt. Dit is de oud-voor-niets-regeling. Deze regel geldt alleen voor apparatuur van particulieren, niet voor bedrijven. Grotere winkels met een verkoopoppervlak groter dan 400 m2 zijn verplicht om  huishoudelijke apparaten in te nemen. De apparaten mogen niet langer, dikker en breder zijn dan 25 centimeter.

Daarnaast is in vele grotere supermarkten, tuincentra of lokale elektronicawinkels een inzamelpunt waar particulieren kleine apparaten en lampen kunnen inleveren. Vaak kunnen particulieren ook  batterijen inleveren. Dit kan per locatie verschillen.

Oude apparaten inleveren bij gemeenten

U kunt oude en gebruikte huishoudelijke apparaten ook inleveren bij de gemeente. Hoe u dit moet doen, verschilt per gemeente. Er zijn 3 mogelijkheden:

  • U kunt de apparaten inleveren bij een gemeentelijke verzamelplaats;
  • U kunt de apparaten op de stoep zetten bij het huisvuil;
  • U kunt een afspraak maken met de gemeentelijke ophaaldienst (voor grofvuil).

Doel inleveren oude huishoudelijke apparaten

Veel materialen uit oude elektrische apparaten kunnen opnieuw worden gebruikt. Dit bespaart grondstoffen en zorgt voor minder afval. Ook voorkomt inzameling dat gevaarlijke stoffen en elektronica in het milieu terecht komen.