Motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting)

De officiële benaming voor wegenbelasting is motorrijtuigenbelasting (mrb). U betaalt deze belasting wanneer u een auto of een ander voertuig op uw naam heeft staan.

Motorrijtuigenbelasting afhankelijk van brandstof, emissie en gewicht

Het tarief van de motorrijtuigenbelasting hangt af van: 

  • de brandstof; 
  • de emissie (uitstoot CO2 en fijnstof); 
  • het gewicht van het voertuig. 

U betaalt de mrb per maand of kwartaal. U betaalt vanaf de datum dat het kenteken op uw naam komt te staan.

Provinciale belasting op de mrb

Bezitters van personenauto’s en motorrijwielen betalen ook een provinciale belasting.  De belasting wordt geheven op de hoofdsom van de motorrijtuigenbelasting. Deze vorm van belasting wordt ook provinciale opcenten genoemd. Provincies stellen zelf elk jaar het tarief voor de provinciale opcenten vast, tot een bepaald maximum.

Elektrische auto: geen motorrijtuigenbelasting

U betaalt geen motorrijtuigenbelasting voor een volledig elektrische auto. Dit belastingvoordeel voor elektrische auto's geldt tot en met 2024. De Rijksoverheid wil zo volledig elektrisch rijden stimuleren. Want volledig elektrisch rijden draagt bij aan een beter klimaat en milieu.

Vrijstellingen mrb veranderen

Sommige voertuigen zijn vrijgesteld van mrb. Eigenaren betalen dan geen of minder mrb. De komende jaren worden de volgende vrijstellingen afgebouwd of beëindigd: 

  • De mrb voor kampeerauto’s gaat op 1 januari 2026 omhoog. Eigenaren van een kampeerauto betalen dan niet 25% (kwarttarief) maar 50% van het tarief voor een personenauto (halftarief). 
  • De mrb voor paardenvervoer gaat op 1 januari 2026 omhoog. Eigenaren van voertuigen die speciaal zijn ingericht voor het vervoeren van paarden en die niet-beroepsmatig worden gebruikt, betalen dan niet 25% (kwarttarief) maar het volledige tarief dat ook geldt voor een personenauto.
  • De mrb-vrijstelling voor personenauto's en bestelauto’s die rijden op CNG, LNG of LPG met de typeaanduiding af-fabriek, G3-installatie of R115-installatie stopt op 1 januari 2026. Voor deze auto’s betalen eigenaren dan ook de volledige brandstoftoeslag.
  • De mrb-vrijstelling voor oldtimers geldt vanaf 1 januari 2028 alleen nog voor voertuigen die vóór 1988 zijn gebouwd. Nu zijn alle voertuigen van 40 jaar of ouder nog vrijgesteld van mrb.
  • Voor autobussen die op LPG of aardgas rijden wordt mrb ingevoerd. Nu betalen eigenaren hiervoor nog geen mrb (nihiltarief). Om bestaande afspraken met te sector niet te verstoren, stelt het kabinet voor deze vrijstelling per 1 januari 2030 af te schaffen. Eigenaren betalen dan ook de volledige mrb.

Door de verschillende aanpassingen gaan de eigenaren van deze voertuigen meer belasting betalen. Het belastingstelsel wordt eenvoudiger en gelijker door de vermindering van het aantal uitzonderingen.