Ik krijg een auto van de zaak. Welke belastingen moet ik betalen?

Wat u voor een auto van de zaak aan belasting betaalt, hangt af van het type auto. En of u deze alleen zakelijk gebruikt of ook privé.

Bijtelling

Als u per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan krijgt u te maken met bijtelling. Dit is een percentage van de nieuwwaarde van de auto. U moet hierover inkomstenbelasting betalen. Het normale bijtellingspercentage is 22% over de cataloguswaarde van het voertuig. Voor elektrische auto’s betaalt u minder bijtelling. De overheid wil zo elektrisch rijden stimuleren. Dat draagt bij aan een beter klimaat en milieu. Bereken uw bijtelling op de website van de Belastingdienst.

Youngtimer-regeling

De bijtelling voor deze auto’s van 15 jaar of ouder is 35% over de huidige verkoopwaarde, in plaats van de nieuwwaarde. Door deze youngtimer-regeling past het bedrag aan bijtelling beter bij de waarde van de auto.

Geen motorrijtuigenbelasting

U betaalt geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) voor een auto van de zaak. Dit doet de leasemaatschappij of uw werkgever. De motorrijtuigenbelasting zit vaak in de leasevergoeding die u betaalt.