Wat moet ik doen als ik een oude olietank in mijn tuin vind?

Als u een olietank in uw tuin vindt moet u dit melden bij de gemeente. In sommige gevallen moet u de tank laten schoonmaken (saneren) of verwijderen.

Risico oude olietank

Olietanks werden vroeger gebruikt om verwarmingsinstallaties van brandstof te voorzien. Een oude tank kan roesten en lekken. Daardoor kunnen olieresten in de bodem en het grondwater terechtkomen.

Verantwoordelijkheid verwijderen of schoonmaken olietank

Huurt u een woning? Dan moet u de verhuurder laten weten dat hij de olietank moet laten schoonmaken of verwijderen.

Als eigenaar van een woning moet u een oude olietank laten schoonmaken of verwijderen.

Aansprakelijkheid bij verkoop huis met olietank

Moet u een olietank in uw tuin laten verwijderen? Regel dit dan voor de overdracht van de woning. Of spreek met de koper af dat hij de olietank laat verwijderen.

Weet u dat u een olietank moet laten verwijderen en doet u dit niet? Dan bent u achteraf aansprakelijk te stellen voor eventuele schoonmaakkosten en verwijderingskosten.

Oude olietank herkennen

Putdeksels, koperen doppen, ontluchtingspijpen of vreemde verzakkingen in de tuin. Dit zijn aanwijzingen voor de aanwezigheid van een oude olietank. Olietanks liggen meestal niet meer dan 1 meter diep. U kunt met een metalen staaf in de grond prikken in de buurt van de kelder of de kruipruimte. Of een metaaldetector huren. Een oude leiding in de kelder of kruipruimte kan ook wijzen op olieaanvoer.

IPLO.nl vertelt hoe u nog meer kunt onderzoeken of er een tank bij u in de grond zit.

Aanwezigheid olietank melden

Gaat u grond in de tuin verplaatsen (bijvoorbeeld voor het bouwen van een schuurtje) en vindt u een olietank? Dan moet u dit melden bij uw gemeente. Dit moet ook als u aanwijzingen heeft voor de aanwezigheid van een oude olietank in uw tuin.

Kosten verwijderen olietank

Het verwijderen van een olietank kost minimaal € 1.000. Daar kunnen nog kosten bijkomen voor bodemsanering. De ligging van het pand en de bereikbaarheid van de tank bepalen ook de uiteindelijke prijs.

Offertes kunt u aanvragen bij erkende saneringsbedrijven via de website van Kiwa, het keuringsinstituut voor onder andere rioleringen, waterleidingen en ondergrondse tanks.