Wat moet ik doen als ik graafwerkzaamheden wil uitvoeren?

U moet een graafmelding doen bij het Kadaster voordat u machinale graafwerkzaamheden uitvoert. Dit doet u uiterlijk 3 werkdagen voordat u gaat graven.

Graafmelding doen bij het kadaster

Het Kadaster legt stap voor stap uit hoe u een graafmelding doet. U krijgt digitale informatie van de beheerders waar de ondergrondse kabels en leidingen liggen. Met die informatie kunt u zorgvuldig graven. Zo helpt u graafschade aan kabels en leidingen te voorkomen. Dit kan namelijk gevaarlijke situaties veroorzaken.

Oriëntatieverzoek ondergrondse kabels en leidingen

Soms wilt u weten waar kabels en leidingen liggen zonder dat u (direct) gaat graven. Bijvoorbeeld voor het maken van een ontwerp of prijsopgave. Bij het Kabels en Leidingen Informatiecentrum (KLIC) kunt u een oriëntatieverzoek doen. U krijgt informatie over de ligging van kabels en leidingen in het door u aangegeven gebied. Ook ontvangt u contactgegevens van de netbeheerders. Zij kunnen aangeven waar zij in dat gebied kabels en leidingen hebben liggen.

Aansluitingen kabels en leidingen op woningen

De aansluitingen van kabels en leidingen op woningen staan niet op de kaarten van het Kadaster. U moet hierover rechtstreeks contact opnemen met de verantwoordelijke netbeheerder(s).

Kabel en leidinginformatie klopt niet

Tijdens de graafwerkzaamheden kunt u erachter komen dat de informatie op de kaarten van de graaflocatie niet klopt. U moet dit melden bij het Kadaster.