Hoeveel rookmelders moet ik in mijn huis hebben?

Op iedere verdieping van uw huis is een rookmelder verplicht. Een rookmelder gaat piepen zodra de melder in contact komt met rook. U krijgt zo een waarschuwing bij rook of brand. De eigenaar of verhuurder moet rookmelders plaatsen.

Rookmelder verplicht op elke verdieping

In uw huis moet op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder hangen. Zo krijgt u sneller een waarschuwing bij rook of brand. In een zolder of kelder die u alleen gebruikt voor bijvoorbeeld het drogen van was of als berging, is een rookmelder niet verplicht. 

Hang rookmelder aan het plafond in de hal

Gebruik een rookmelder die minstens 10 jaar meegaat. U koopt deze bijvoorbeeld bij een bouwmarkt of online voor ongeveer €16. Een rookmelder heeft vaak een plakker op de achterkant. U kunt de melder met de plakker of met een schroef ophangen. 

U hangt een rookmelder;

  • bij voorkeur in de hal;
  • aan het plafond;
  • op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek;
  • op minimaal 30 centimeter van een lamp.

Hang geen rookmelder in de buurt van ventilatieopeningen of een verwarming. Lees de gebruiksaanwijzing van de rookmelder voordat u de melder ophangt. Test de rookmelder regelmatig. 

Advies voor het ophangen en gebruik van rookmelders

Op Rookmelders.nl leest u meer over de aankoop van rookmelders en het gebruik. U kunt ook een test doen om te kijken hoeveel rookmelders u in huis nodig heeft

Eigenaar moet rookmelders plaatsen

De eigenaar van een woning is verplicht om de rookmelders te plaatsen. Als u een woning huurt, moet de verhuurder zorgen dat er rookmelders zijn.

Als er een vereniging van eigenaren (vve) is, moet u als bewoner/eigenaar zelf rookmelders plaatsen in uw eigen woning. De verplichting geldt niet voor gemeenschappelijke ruimtes. De vve heeft hierin dus geen rol.