Is mijn Europese Zorgpas (EHIC) nog geldig in het Verenigd Koninkrijk (VK)?

Uw Europese Zorgpas (EHIC) is tijdelijk nog geldig in het VK tot de vervaldatum. De vervaldatum staat achterop uw zorgpas. 

EHIC op achterkant van uw zorgpas

De European Health Insurance Card (EHIC) staat op de achterkant van uw Nederlandse zorgpas. Als dat niet zo is, kunt u een EHIC bij uw zorgverzekeraar aanvragen. De EHIC is geldig in alle landen van de Economische Europese Ruimte (EER). Tot en met 31 december 2020 viel het VK daar ook nog onder.

Let op: alleen een fysieke (meestal plastic) kaart geldt als EHIC. Een afbeelding van de kaart in een app wordt niet officieel geaccepteerd.

EHIC: afrekenen van zorg in andere landen makkelijker

Een EHIC maakt het afrekenen van zorg in andere EU en EER landen en het VK makkelijker in geval van tijdelijk verblijf. Meestal hoeft u de rekening van een medische behandeling in het buitenland namelijk niet zelf voor te schieten. 

EHIC nog geldig in het VK

Het gebruik van EHIC in het VK is nog hetzelfde als voor de Brexit. U heeft recht op een medisch noodzakelijke behandeling als u tijdelijk in het VK bent (bijvoorbeeld een vakantie of familiebezoek). U kunt daarom de EHIC nog in het VK gebruiken.

Mogelijk komt er in plaats van de normale EHIC, toch een andere EHIC alleen voor het VK. Dat moeten de EU en het VK nog afspreken.

Verschillen van het verzekerde ziektekostenpakket tussen Nederland en VK

Er kunnen verschillen tussen Nederland en het VK in de ziektekostenpakketten voor noodzakelijke hulp zijn. Daarom kunt u overwegen een (reis)verzekering met medische kosten af te sluiten. Hieronder volgen 2 voorbeelden wanneer u wel of niet uw EHIC gebruikt bij een tijdelijk verblijf in het VK:

1. U bent in het VK en u gebruikt uw EHIC

Het Verenigd Koninkrijk heeft een eigen verzekerd ziektekostenpakket, dat niet helemaal hetzelfde is als dat van Nederland. U krijgt met de EHIC de kosten vergoed volgens het pakket van het VK. Dit kan betekenen dat u misschien niet dezelfde kosten vergoed krijgt, als u in Nederland gewend bent. Krijgt u een rekening (voor de extra kosten), dan krijgt u de kosten mogelijk vergoed uit uw aanvullende verzekering of uw reisverzekering, als u die heeft afgesloten. Ga naar uw zorgverzekeraar voor meer informatie over de vergoedingen van uw verzekering.

2. U bent in het VK en u gebruikt niet uw EHIC

De Nederlandse zorgverzekering kent werelddekking. U krijgt altijd een vergoeding van de spoedeisende medische kosten in het VK, maar u moet die mogelijk zelf voorschieten. Uw zorgverzekeraar betaalt niet meer dan wat dezelfde zorg in Nederland zou hebben gekost. Is de rekening hoger, dan krijgt u mogelijk de rest vergoed uit uw aanvullende (reis)verzekering, als u die heeft afgesloten.
Ga naar uw zorgverzekeraar voor meer informatie over de vergoedingen van uw verzekering.

Geldigheid Britse EHIC in Nederland

Uw Britse EHIC die nog niet vervallen is (de vervaldatum staat op de achterkant van uw pas) kunt u nog gebruiken.
Het VK heeft verschillende nieuwe zorgpassen geïntroduceerd. Deze zijn in plaats van de EHIC gekomen. Ga naar uw Britse zorgverzekeraar (NHS) voor meer informatie over het gebruik van een Britse EHIC of als u uw EHIC wilt vervangen door een Britse zorgpas (Engels).