Staatssecretaris Van Huffelen bezoekt Sint Maarten, Saba, Sint Eustatius, Curaçao en Aruba

Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering brengt van 29 juni t/m 4 juli een bezoek aan Sint Maarten, Saba, Sint Eustatius, Curaçao en Aruba. De staatssecretaris is op 1 juli op de drie bovenwindse eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius aanwezig bij de herdenkingen van de afschaffing van de slavernij. Daarnaast spreekt ze de minister-presidenten en diverse bestuurders van de drie landen over onder meer de herfinanciering van de liquiditeitsleningen en de voortgang van de Landspakketten. Op Curaçao, Aruba en Sint Maarten bezoekt ze diverse projecten die gericht zijn op duurzame economische ontwikkeling van de Landen. 

Sint Maarten

De staatssecretaris opent op Sint Maarten het lokale kantoor van de Wereldbank. De Wereldbank beheert het trustfonds met de middelen die beschikbaar zijn gesteld voor de wederopbouw na orkaan Irma. Daarnaast bezoekt de staatssecretaris op Sint Maarten water- en elektriciteitsfabriek GEBE, waar een opgave ligt voor investeringen in duurzame energie. Op zaterdag 1 juli woont de staatssecretaris de culturele activiteiten bij ter gelegenheid van de viering van Emancipation Day. Op die dag staat Sint Maarten stil bij de afschaffing van de slavernij. 

Saba en Sint Eustatius

De staatssecretaris reist op 1 juli door naar Saba en Sint Eustatius. Op beide eilanden houdt ze een toespraak ter gelegenheid van de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Onder de noemer Emancipation day worden op deze eilanden diverse activiteiten georganiseerd. 

Curaçao

Op 2 juli viert Curaçao de nationale feestdag ‘Dag van de vlag’ en worden op het hele eiland culturele activiteiten georganiseerd. De staatssecretaris woont een deel van deze  activiteiten bij op onder meer Banda Bou, het Westelijk deel van het eiland. 
Naast gesprekken met diverse bewindspersonen, staat voor Curaçao een bezoek aan het floating wind park op de agenda. Dit ‘drijvende’ off-shore windpark moet op termijn duurzame energie opwekken die vervolgens wordt omgezet in groene waterstof. 

Aruba

Op Aruba spreekt de staatssecretaris met de Aruba Fair Trade Authority over de inrichting van de mededingingsautoriteit voor Aruba, die toe moet zien op concurrentieregels en consumentenrecht. Verder brengt de staatssecretaris op Aruba een bezoek aan de vreemdelingenbewaring en spreekt met onder meer UNHCR en de Arubaanse minister van justitie.