Benoeming Vertegenwoordiger van Nederland in Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De ministerraad heeft op voordracht van staatssecretaris Van Huffelen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) ingestemd met de benoeming van de heer Edson Hato als nieuwe Vertegenwoordiger van Nederland in Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De heer Hato start op 7 september 2023 met zijn werkzaamheden.

Edson Hato (53) heeft ruime ervaring bij het aansturen van veranderprocessen en leiderschapsontwikkeling bij grote multinationals, tech scale-ups en sociale ondernemingen. Hato heeft geadviseerd aan en gewerkt voor o.a. Carlsberg Group, SAP, ABN AMRO Bank, ING Group en AstraZeneca. Hato is sinds 2017 oprichter en eigenaar van LikeMinds B.V., een adviesbureau voor coaching van leidinggevenden, organisatieontwikkeling en bedrijfstransformatie. Hij is opgegroeid op Curaçao en heeft kennis van de taal en cultuur in het Caribisch gebied. 

De functie van Vertegenwoordiger is cruciaal voor een goede relatie tussen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Staatssecretaris Van Huffelen is verheugd met de benoeming: “Edson Hato is een bevlogen professional die een schat aan internationale ervaring meebrengt. Ik verwacht dat hij met zijn visie op samenwerking een belangrijke bruggenbouwer wordt die geografische en culturele verschillen kan overbruggen. We hechten aan een goede samenwerking met Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Ik ben blij dat we voor deze post een kandidaat hebben gevonden die beide kanten van de oceaan goed kent.”

‘Gelijkwaardigheid, eigenaarschap en gemeenschappelijkheid’

Edson Hato gaat voor duurzame resultaten en ziet voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd als het gaat om een toekomstbestendige samenwerking in het Koninkrijk: “Ik ben er trots op dat ik als Nederlandse vertegenwoordiger de relatie tussen Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland verder kan helpen versterken. Daarbij herken ik mijzelf volledig in de uitgangspunten waarop deze samenwerking is gebaseerd: eigenaarschap, gelijkwaardigheid en gemeenschappelijkheid. Dit zijn wat mij betreft ook de leidende beginselen bij verandering. Om te weten waar je heen wilt, is het belangrijk je bewust te zijn van waar je vandaan komt. Door mijn achtergrond en ervaring weet ik dat we gebruik moeten maken van de kracht van de verschillen, om elkaar in het Koninkrijk te versterken. Alleen zo kom je tot nieuwe, inspirerende oplossingen waar mensen zich blijvend voor willen inzetten.”

Vertegenwoordiging van Nederland in Aruba, Curaçao en Sint Maarten (VNACS)

De VNACS treedt op als Nederlandse vertegenwoordiger en draagt bij aan een goede relatie tussen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten (de landen). De Vertegenwoordiging, met vestigingen in Willemstad (VNW), Oranjestad (VNO) en Philipsburg (VNP), werkt aan de totstandkoming van Nederlands beleid voor de Landen. Tevens licht de VNACS  het beleid toe, informeert belanghebbenden en draagt bij aan de uitvoering. Ook biedt de VNACS hulp en bijstand voor Nederlanders in nood en coördineert het de aansturing van de hulpverlening uit Nederland bij grote crises. De Vertegenwoordiging voert haar taken uit in nauwe samenwerking met alle vier de landen in het Koninkrijk.