Orders in het F-35-programma

In 2001 heeft de Nederlandse overheid besloten om mee te doen met de ontwikkeling van de F-35. Daardoor kon ook de Nederlandse industrie meedoen. En meedingen naar opdrachten om bijvoorbeeld onderdelen te produceren en het vliegtuig te onderhouden. 

Meedoen aan ontwikkeling F-35 geeft kans op opdrachten

Door de vroege deelname aan de ontwikkeling van de F-35 heeft de Nederlandse industrie een goede positie gekregen in het F-35 programma in de productiefase. Zo produceert zij een aantal belangrijke onderdelen voor alle (meer dan 3000) F-35’s. Sinds 2016 kunnen Nederlandse bedrijven meedingen naar de opdrachten voor de instandhouding (onderhoud en reparatie) van het vliegtuig.

Nederlandse positie luchtvaartsector

De Nederlandse industrie levert een flinke bijdrage aan de productie van de F-35. Zo produceert ze een aantal belangrijke onderdelen, zoals de vleugeldelen, landingsgestel, bekabeling en de hulpmotor. Daardoor heeft ze sinds de start van de productiefase in 2006 meer dan € 1 miljard omzet gemaakt. Ook heeft Nederland een sterkere positie gekregen in de internationale luchtvaartsector. Dit geeft de Nederlandse industrie ook in andere vliegtuigprogramma’s een sterk uitgangspunt.

Bijdrage bedrijven aan de F-35

De Nederlandse overheid had ook de keuze om alleen het uitontwikkelde vliegtuig aan te schaffen. Door in plaats daarvan ook mee te doen met de ontwikkeling, bleek € 105 miljoen extra nodig te zijn. De deelnemende Nederlandse bedrijven hebben samen met de overheid gezorgd voor deze extra investering. De Nederlandse industrie heeft beloofd deze extra investering terug te betalen gedurende het gehele F-35 programma. De overheid en de bedrijven hebben hierover afspraken gemaakt in de Medefinancieringsovereenkomst F-35. De deelnemende Nederlandse bedrijven dragen 2% van de jaaromzet uit F-35-orders af aan de Staat met als doel deze investering terug te betalen. Sinds 2002 zijn er zijn meer dan 90 bedrijven en instellingen aangesloten.

Informatie over F-35-programma

Wilt u meer informatie over het F-35-programma of over de Medefinancieringsovereenkomst F-35? Stuur dan een e-mail naar: cmp@minezk.nl.