Welke mondkapjes mag ik gebruiken?

U krijgt het advies om geen stoffen of eigen gemaakte mondkapjes meer te dragen. U kunt beter medische mondkapjes gebruiken, zoals verkrijgbaar in supermarkten en drogisterijen. Er zijn verschillende typen medische mondkapjes. Medische mondkapjes type II of type IIR hebben de voorkeur. Zorg dat het mondkapje uw neus, mond en kin bedekt.  

Pak mondkapje bij touw of elastiek.
Beeld: ©Pharos

Mondkapjes moeten goed op uw gezicht aansluiten. Gebruik geen zakdoek, sjaal of zelfgemaakt mondkapje.

Heeft u een kwetsbare gezondheid? Dan geldt voor u het advies om een medisch mondkapje van minimaal type II-R te dragen. Iedereen krijgt het advies een medisch mondkapje te dragen dat minimaal type II is. Type II en type II-R houden de druppels tegen die vrijkomen naar anderen als u ademt, praat of zingt. Ook houden type II en type IIR druppels tot een bepaalde grootte tegen die u zelf inademt. Daardoor bent u ook als drager beter beschermd tegen het virus. U kunt ook een FFP2-masker dragen. Lees meer over de verschillende mondkapjes op de website van het RIVM.

Locaties waar mondkapjes verkrijgbaar zijn

Medische mondkapjes zijn verkrijgbaar bij een drogist, supermarkt, warenhuis of in een webshop. Koop bij voorkeur een medisch mondkapje type II of type IIR. U kunt ook een FFP2-masker overwegen. Op de verpakking staat welk type mondkapje het is. Ook zijn medische mondkapjes soms verkrijgbaar bij de Voedselbank en via gemeenten. 

Mondkapjes dragen

Bekijk de informatie over hoe u een mondkapje het beste kunt dragen.

Bescherming van mondkapjes

Mondkapjes helpen tegen de verspreiding van het coronavirus. Als u een medisch mondkapje draagt, beschermt u zichzelf tegen besmetting en beschermt u de mensen om u heen. Als zij een mondkapje dragen, beschermen ze u.

Spatscherm (face shield) geen vervanging voor mondkapje

Op plekken waar een mondkapje verplicht is mag u alleen een mondkapje dragen en geen spatscherm. Ook wel face shield genoemd. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Een face shield is geen alternatief voor een mondkapje voor publiek gebruik. Wel kan bij de uitvoering van sommige beroepen gekozen worden voor een spatscherm. Denk bijvoorbeeld aan een conducteur die in het openbaar vervoer werkt.

Een mondvizier is een minispatscherm. Mondviziers zijn ook geen vervanging van een mondkapje, omdat zij door de open bovenkant onvoldoende bescherming bieden.