Welke mondkapjes mag ik gebruiken?

Draag een mondkapje voor publiek gebruik. U kunt deze mondkapjes op veel plekken kopen. Of er 1 zelf maken. Een mondkapje moet uw neus, mond en kin bedekken.

Pak mondkapje bij touw of elastiek.
©Pharos

Mondkapjes moeten goed op uw gezicht aansluiten. Gebruik geen zakdoek, sjaal of buff

Heeft u een kwetsbare gezondheid? Dan geldt voor u het advies om een medisch mondkapje te dragen. 

Soorten mondkapjes

Zo komt u aan een mondkapje:

 • Koop een mondkapje voor eenmalig gebruik (dit wordt ook wel een ‘wegwerpmondkapje’ genoemd). Bijvoorbeeld bij een drogist, supermarkt, warenhuis of in een webshop.
 • Koop een mondkapje van textiel dat u kunt wassen en opnieuw gebruiken. Dat is beter voor het milieu.
 • Maak zelf een mondkapje.

U krijgt geen mondkapje van de overheid. Sommige mensen kunnen een mondkapje van hun werk krijgen. Maar alleen als ze die op hun werk nodig hebben.
Kijk hoe u het beste uw mondkapje kunt gebruiken.

Keurmerk voor mondkapjes

U mag zelf kiezen welk mondkapje u gebruikt. Als u een mondkapje koopt, kunt u letten op:

 • hoe goed het mondkapje aansluit op uw gezicht (pasvorm);
 • hoe goed het mondkapje vochtdeeltjes tegenhoudt (filtering);
 • hoe goed u kunt doorademen als u het mondkapje draagt (ademweerstand);
 • of het materiaal onschadelijk is voor de huid;
 • de duurzaamheid van de gebruikte materialen (wegwerp of wasbaar);
 • een keurmerk.

Een keurmerk kan u helpen bij de keuze voor een geschikt mondkapje. Het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) ontwikkelde een keurmerk voor mondkapjes voor publiek gebruik.

Keurmerk voor mondkapjes van NEN
©NEN

Mondkapjes met dit keurmerk zijn beoordeeld op:

 • hoe goed het mondkapje  vochtdeeltjes tegenhoudt;
 • hoe het mondkapje goed zuurstof doorlaat;
 • of het materiaal niet schadelijk is voor de huid; 
 • of het mondkapje goed aansluit op het gezicht.

Zelf mondkapjes maken

Wilt u zelf een mondkapje maken? Bekijk de voorbeeldinstructie voor een niet-medisch mondkapje of gebruik een ander patroon. Zorg dat het mondkapje zo goed mogelijk aansluit op uw gezicht. En uw neus, mond en kin bedekt.

Geschikt materiaal voor mondkapjes

Kies textiel dat u op huid kunt gebruiken. Bijvoorbeeld katoen. Gebruikt u een nieuwe lap textiel of een nieuw kledingstuk? Was het dan eerst op 60 graden Celsius. Dan wast u achtergebleven chemische stoffen uit de nieuwe stof. Als u huidirritatie krijgt door de stof, probeer dan een mondkapje te maken van niet-gekleurd textiel. Of neem een theedoek, beddengoed of kleding die al vaker gebruikt en gewassen is.

Stofzuigerzak geen geschikt filter

Het materiaal van stofzuigerzakken  is niet geschikt om te gebruiken in een mondkapje. Stofzuigerzakken en filters voor stofzuigers (zoals HEPA-filters) zijn niet bedoeld om doorheen te ademen. Of voor langdurig contact met de huid. Ze zijn alleen voor gebruik in stofzuigers.

Informatie over materialen voor mondkapjes staat op Waarzitwatin.nl.

Mondkapjes dragen

Bekijk de informatie over hoe u een mondkapje het beste kunt dragen.

Bescherming van mondkapjes

Mondkapjes helpen tegen de verspreiding van het coronavirus. Mondkapjes zijn een aanvulling op de basisregels. Maar er zijn meer regels die helpen. Bijvoorbeeld de regels voor 1,5 meter afstand houden. Daarom zijn mondkapjes verplicht op plekken waar 1,5 meter afstand houden moeilijk is. En op plekken waar u geen coronatoegangsbewijs hoeft te laten zien. Dat staat in het advies over mondkapjes van het OMT. Het kabinet volgt dit advies, omdat alle kleine beetjes helpen om het virus tegen te houden.

Spatscherm (face shield) geen vervanging voor mondkapje

Op plekken waar een mondkapje verplicht is mag u alleen een mondkapje dragen en geen spatscherm. Ook wel face shield genoemd. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Een face shield is geen alternatief voor een mondkapje voor publiek gebruik. Wel kan bij de uitvoering van sommige beroepen gekozen worden voor een spatscherm. Denk bijvoorbeeld aan een conducteur die in het openbaar vervoer werkt.

Een mondvizier is een minispatscherm. Mondviziers zijn ook geen vervanging van een mondkapje, omdat zij door de open bovenkant onvoldoende bescherming bieden.

Zie ook

Wilt u meer weten over mondkapjes die u en uw omgeving goed beschermen? Bekijk dan deze informatie: