Kan ik ALCL krijgen van mijn borstimplantaten?

Bij borstimplantaten met een ruw oppervlak is er een risico op Grootcellig Anaplastisch Lymfoom (ALCL). Dit is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. De ziekte is goed te behandelen. Bij tijdige diagnose is de kans op volledige genezing zeer groot. Controleer daarom uw borstimplantaat regelmatig op zwelling en knobbels.

Door het geringe risico is het niet nodig om maatregelen te nemen, zoals preventief verwijderen van de borstimplantaten.

Risico op lymfeklierkanker (ALCL) door borstimplantaat

Voor vrouwen met een borstimplantaat met een ruw oppervlak is het risico op lymfeklierkanker 0,014 procent. Voor vrouwen zonder implantaat is dit 0,00003 procent. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 70% van de vrouwen met ALCL in Nederland Allergan Biocell implantaten heeft. Sinds het najaar van 2018 wordt dit type borstimplantaten niet meer gebruikt.

Huisarts of behandelend specialist benaderen en de borst onderzoeken

Vrouwen met een borstimplantaat kunnen de volgende acties ondernemen:

  • controleer op het kaartje dat u na uw borstoperatie kreeg welk type borstimplantaat u heeft. Heeft u dit kaartje niet of niet meer? Neem dan contact op met de plastisch chirurg, het ziekenhuis of de kliniek waar u bent geopereerd;
  • controleer uw borst met het implantaat op zwelling en (pijnlijke) knobbels;
  • neem contact op met de huisarts of behandelend specialist als u klachten heeft in de borst met het implantaat;
  • meld problemen bij het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten.

Informatie over borstimplantaten

Meer informatie over siliconen borstimplantaten vindt u op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).