Cybersecurity verhogen

De overheid wil dat mensen en organisaties met vertrouwen online kunnen zijn. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) moet Nederland weerbaarder maken tegen cyberdreigingen en de digitale veiligheid van Nederland verhogen.

NCSC zorgt voor digitale veiligheid

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zorgt voor digitale veiligheid in Nederland. Dit doet het NCSC in samenwerking met politie, justitie, inlichtingsdiensten en bedrijven. Bij dreigingen of kwetsbaarheden geeft het NCSC een waarschuwing af in de vorm van een beveiligingsadvies. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij virussen of aanvallen op websites. In een beveiligingsadvies staan de beschrijving, mogelijke gevolgen en mogelijke oplossingen van een kwetsbaarheid of dreiging.

Het NCSC adviseert publiek en organisaties hoe zij zich tegen digitale gevaren kunnen beschermen. Bijvoorbeeld met de campagne Alert Online of via de website veiliginternetten.nl. De campagne en de website bieden tips om veilig te internetten.

Het NCSC is onderdeel van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dit valt onder het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Doelen en maatregelen in Nederlandse Cybersecurity Agenda

De Nederlandse Cybersecurity Agenda (NCSA) moet zorgen voor een veilig digitaal Nederland. Hierin staan 7 ambities inclusief maatregelen voor publieke en private partijen. In de agenda staan onder meer:

  • standaarden voor Internet of Things-apparaten;
  • sofware aansprakelijkheid;
  • versterking van het NCSC;
  • het stimuleren van cybersecurity-onderzoek;
  • het verbeteren van voorlichtingscampagnes.

Betrokken partijen beoordelen de agenda in 2021 opnieuw.

Digitale veiligheid voor ondernemers

In de digitale economie is het belangrijk dat ondernemers veilig zaken kunnen doen. En dat consumenten veilig gebruik kunnen maken van digitale diensten en producten. Daarvoor moeten ondernemers zich bewust zijn van de risico’s van cybercrime en investeren in beveiliging.

In het Digital Trust Center (DTC) werken ondernemers samen aan digitale veiligheid. Daarnaast informeert DTC ondernemers over dreigingen en maatregelen die ze kunnen nemen.