Wat is er veranderd voor mij als hobbyhouder of bedrijf met schapen of geiten sinds 21 april 2021?

Sinds 21 april 2021 gelden nieuwe regels voor hobbyboeren en bedrijven met schapen of geiten. Zo zijn alle houders van schapen en geiten verplicht om te zorgen dat bezoekers niet in contact kunnen komen met hun dieren tijdens het lammeren. Daarnaast is het moment van vaccinatie tegen Q-koorts veranderd.

Jaarlijks schapen en geiten vaccineren tegen Q-koorts

Houdt u meer dan 50 schapen of geiten voor de melkproductie? Of is uw bedrijf open voor het publiek? Dan moet u jaarlijks uw schapen en geiten laten vaccineren. Voorheen moest dit voor een vaste datum. Sinds 21 april 2021 moet dit 3 weken voor de dekking of inseminatie van het dier. En binnen 12 maanden van de vorige vaccinatie.

In uw administratie moet u voortaan ook de datum van dekking of inseminatie bijhouden.

Bezoekers mogen geen contact hebben met de dieren tijdens het lammeren

Heeft u een bedrijf waar bezoekers naar binnen mogen? Dan moet u zorgen dat bezoekers niet in contact kunnen komen met de dieren tijdens het lammeren. Dit is om de kans van besmetting van dier op mens te verkleinen. Voor werknemers en bedrijfsmatige bezoekers zoals een dierenarts, is er een uitzondering. 

Nieuwe houders met schapen of geiten: bedrijfsnummer aanvragen

Nieuwe houders moeten een uniek bedrijfsnummer (UBN) aanvragen vóórdat de dieren aanwezig zijn. Een UBN vraagt u aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Schapen of geiten maximaal 2 of 3 bij elkaar brengen op verzamelcentra

Als u als bedrijf schapen of geiten vervoert, dan gelden nieuwe regels voor hoe vaak u ze bijeen mag brengen:

  • Voor vervoer in Nederland mag u geiten of schapen maximaal 2 maal verzamelen.
  • Voor vervoer naar andere EU-landen mag u geiten of schapen maximaal 3 maal verzamelen.

Deze regels moeten voorkomen dat dierziekten zich snel verspreiden.

Vervoeren van dieren door landen waar blauwtong voorkomt

Gaat u schapen of geiten vervoeren naar een EU-land dat vrij is van blauwtong? En komt u daarbij door een EU-land waar blauwtong voorkomt? Dan moet u voortaan uw dieren laten behandelen. Voorheen moest de vrachtwagen worden behandeld. Omdat Nederland vrij is van blauwtong hoeft dit niet meer.

Eenvoudige reinigings- en ontsmettingsplaatsen

Houdt u meer dan 10 schapen of geiten? Dan is een eenvoudige wasplaats verplicht. Voor inrichtingen die alleen uit weilanden bestaan en waar geen wasplaats mogelijk is, is voortaan een uitzondering mogelijk.