Wat is een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)?

Met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) beheert u zelf uw medische gegevens. Via een app of website heeft u inzicht in uw medisch dossier. Ook bepaalt u met wie u welke gegevens deelt. Eind 2019 kunt u gratis gebruikmaken van een PGO.

Een volledig medisch overzicht

Een PGO bundelt al uw medische gegevens op 1 plek. Het gaat om informatie die  ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgaanbieders over u bijhouden. In de PGO kunt u zelf gegevens toevoegen, zoals gemeten bloeddruk, hartslag of sportprestaties. Zo ontstaat een volledig overzicht van uw gezondheid.

Altijd toegang tot uw gegevens

De PGO is van de patiënt. Die heeft er altijd toegang toe. En hij bepaalt zelf of en welke informatie hij aan welke arts en hulpverlener geeft. 

Binnenkort maakt de Patiëntenfederatie een PGO-keuzehulp beschikbaar. Dit kan u helpen bij het kiezen van een PGO die het beste bij uw wensen en gezondheidssituatie past.

Veiligheid van uw gegevens

Het is belangrijk dat uw gegevens veilig zijn. Daarom heeft stichting MedMij regels opgesteld waaraan makers van een PGO moeten voldoen.

Gratis gebruikmaken van een persoonlijke gezondheidsomgeving

Iedere Nederlander kan gratis gebruikmaken van een PGO. Dit kondigde minister Bruins voor Medische Zorg en Sport aan. De regeling zal een aantal jaar gelden.  

Leveranciers van een PGO kunnen gebruikmaken van een tijdelijke financieringsregeling. De gebruikersregeling is geen subsidie. Iedere leverancier kan zich inschrijven en er zit geen limiet aan het aantal gebruikers. De leveranciers moeten een MedMij-label hebben.