Wat kan ik doen voor eenzame mensen in mijn omgeving?

U kunt eenzame mensen op verschillende manieren helpen. Nodig bijvoorbeeld een buurvrouw of buurman eens uit voor een kopje koffie. Of meld u aan als vrijwilliger. Bijvoorbeeld bij een vereniging of telefonische hulplijn.

Hulp bieden bij eenzaamheid

Naast de hulp van professionele hulpverleners kunnen mensen die vaak eenzaam zijn ook hulp gebruiken van hun omgeving. Bijvoorbeeld:

  • Maak regelmatig een praatje in de portiek of over de heg.
  • Ga op ziekenbezoek.
  • Ga samen met iemand winkelen.
  • Wees (regelmatig) de chauffeur naar het ziekenhuis of naar een familielid.
  • Bied kleine praktische hulp aan en maak daarbij een praatje. Bijvoorbeeld bij een vastgelopen computer.

Meer voorbeelden van hulp bij eenzaamheid vindt u op de website Eentegeneenzaamheid.nl.

Vrijwilligerswerk tegen eenzaamheid

Vrijwilligerswerk is ook een manier om hulp te bieden aan mensen die zich eenzaam voelen of alleen zijn. Bijvoorbeeld als vrijwilliger bij en telefonische hulplijn, door voor iemand te zorgen of u in te zetten voor een vereniging. Uw hulp is altijd welkom. Lees op eentegeneenzaamheid.nl wat de mogelijkheden zijn en hoe u vrijwilliger kunt worden.

Herkennen van eenzaamheid

Door eenzaamheid snel te herkennen en bespreekbaar te maken, kunt u meer doen voor mensen die zich eenzaam voelen. Daarom heeft Eén tegen eenzaamheid de signalen van eenzaamheid op een rijtje gezet. 

De signalen kunnen wijzen op eenzaamheid. Bijvoorbeeld mensen op afstand houden of verdriet en boosheid. Maar deze signalen kunnen ook wijzen op andere problemen. De punten in de brochure zijn vooral bedoeld als aanleiding voor een gesprek.

Verschillende organisaties bieden ook trainingen aan vrijwilligers aan in het herkennen en bespreekbaar maken van eenzaamheid.