Krijg ik subsidie voor een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Het is een alternatief voor een cv-ketel op gas. U kunt subsidie krijgen als u een warmtepomp koopt.

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Zo zijn er hybride warmtepompen die werken in combinatie met een cv-ketel op gas. Maar ook volledig elektrische warmtepompen.

Subsidie warmtepomp

U kunt subsidie krijgen voor de aankoop van een warmtepomp. De pomp moet daarvoor wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet de warmtepomp onderdeel zijn van een verwarmingstoestel.

Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag ligt tussen de € 500 en € 2.500.

Investeringssubsidie duurzame energie

De warmtepomp is 1 van de apparaten die vallen onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) staat welke apparaten hier nog meer onder vallen. Per 1 januari 2020 geldt deze subsidie niet meer voor apparaten in nieuwe gebouwen.

Energiebespaarlening

Naast de subsidie aanvragen, kunt ook een Energiebespaarlening afsluiten. Op de site van het Nationaal Warmtefonds staat hierover meer informatie.